2023-09-11
呢个街区云集咗最文青最酷的特色餐厅,包括呢间长期人气高企的日式居酒屋。门面以简洁的反光玻璃窗和黑白灰色调墙壁,店内环境以木系色调配啡黄灯光,感觉好暖色,枱上坐满人,非常热闹。我嚟过2次都系食午餐,都系拣HK$118 套餐,不过2次都发现店员计错数🤦🏻♀️,建议要check张单才付款比较好。🦐🍜 虎虾浓汤面 (+HK$50).汤面上面的吉列炸虾真系好巨型,外皮香脆,望近用的不是炸粉而系好多只樱花虾做炸皮!不过味道偏咸.虾汤好浓郁而不腻,口感奶滑.伴的是荞麦面,比较腍身,如果系拉面可能会硬身啲和更挂汤啲🍅🍜 黑醋番茄冷面.冰凉的幼素面,爽滑口感,每一口都食到酸甜醒胃的黑醋番茄冻汤.捞匀面头啲杂菜粒 — 番茄、甜辣椒、洋葱、紫苏叶等等,丰富口感🍇🫔 葡提鸭卷.估唔到鸭肉卷住粒巳去皮嘅提子咁夹,咸香和爆汁甜蜜味的冲击,好正👍🏻*🦀🦪 蟹肉牡蛎 (+HK$2).吉列炸蚝上面铺满厚厚一层蟹肉,一热一冻、苏脆和爽滑,口感丰富美味😋🍢 鸡肝啡菇 (+HK$2).几特别的配搭,鸡肝叠在啡菇上面一齐炸,咬一啖有粉口的鸡肝和多肉汁的啡菇,好味呀😋*🥩 生蒜牛柳(+HK$2).炸牛柳上面涂上生蒜酱,牛柳多汁,
🦐🍜 虎虾浓汤面 (+HK$50)
.虾汤好浓郁而不腻,口感奶滑
.伴的是荞麦面,比较腍身,如果系拉面可能会硬身啲和更挂汤啲
🍅🍜 黑醋番茄冷面
🍇🫔 葡提鸭卷
🦀🦪 蟹肉牡蛎 (+HK$2)
🍢 鸡肝啡菇 (+HK$2)
🥩 生蒜牛柳(+HK$2)
.炸牛柳上面涂上生蒜酱,牛柳多汁,但比较淡味,生蒜酱就creamy但味道好淡
🍢 白烧活鳝 (+HK$8)
.同事话味道好好,鳝鱼肉爽滑,调味得宜
🥃 麦茶 & 乌龙茶
.两款茶味醇厚,够冰凉,爽呀!
.麦茶嘅杯印有日系人物图案,好酷😂