2021-03-24
鼎王鸳鸯锅喺台湾好出名,不过我之前一直都冇食过,今次就走到黎康城食。一入到黎,店员就俾咗水蜜桃红茶我。我真系好钟意呢个茶,闻落好香,饮落好清。鸳鸯锅 每位$68酸菜白肉汤底,超级多酸菜,不过白肉就略为少,我哋两位,每人只系食咗两片。汤底嘅酸好易入口,唔会太酸,又唔会冇味。出面嘅酱料枱有白饭,可以添,我忍唔住攞咗啲酸菜嚟送饭。麻辣豆腐鸭血汤底鸭血同豆腐都是仼添的,不得不说这里的服务真的很好,汤底同鸭血豆腐都自动过嚟问你有冇需要加 鸭血同豆腐都超级大,鸭血入口好滑同弹牙,同麻辣汤底真系好衬。安格斯肥牛 $258虽然系比较平嘅牛,但系一啲都唔输蚀,肥瘦适中,麻辣麻辣汤底都好好食。梅花猪肉 $108猪肉片我就攞咗嚟衬酸菜汤底,佢好快熟但系又吸收左汤嘅味道。台湾一口肠 $58个皮好脆,入面肉汁丰富,黑椒嘅味道都好突出。手工虾丸 $78同平时喺街市睇到粉红色嘅下院好唔同,但哈其实又真系咁嘅色。虾丸超级爽口弹牙,食到中间会食到原只鲜虾!好新鲜!不得不提呢个叉电位。呢度除咗店员服务态度好好之外,配套设施都好齐全。有得叉电,旁边仲有湿纸巾可以自己攞。
鸳鸯锅 每位$68
汤底嘅酸好易入口,唔会太酸,又唔会冇味。
出面嘅酱料枱有白饭,可以添,我忍唔住攞咗啲酸菜嚟送饭。
麻辣豆腐鸭血汤底
安格斯肥牛 $258
梅花猪肉 $108
猪肉片我就攞咗嚟衬酸菜汤底,佢好快熟但系又吸收左汤嘅味道。
台湾一口肠 $58
个皮好脆,入面肉汁丰富,黑椒嘅味道都好突出。
手工虾丸 $78
同平时喺街市睇到粉红色嘅下院好唔同,但哈其实又真系咁嘅色。
虾丸超级爽口弹牙,食到中间会食到原只鲜虾!好新鲜!