有一种美食叫港式点心!我觉得港式点心真系香港嘅代表作,好多移咗民嘅朋友都同我哋讲,好耐无食过点心喇!今日接A姐收工,再睇吓附近有咩食,心血来潮就决定食点心啦!夜妈妈就无点心食?边个话㗎?呢间位于鲗鱼涌嘅小皇府,夜茶点心够精致好味。小皇府鲜虾饺食点心,虾饺真系唔少得!除咗皮够薄,虾都足料又大大只,够晒新鲜又够弹牙!蟹皇滑烧卖除咗虾饺,烧卖都唔少得!烧卖不嬲都系A姐嘅最爱,烧卖上面会有蟹籽,令佢味道大大提升,又唔会太肥腻。姜葱牛柏叶牛柏叶索晒汁,好入味呀!而且牛柏叶劲爽口,份量都唔少㗎。黑椒牛仔骨有几耐无食过牛仔骨?竟然呢度有呀!但原来A姐从来无食过呢个点心㗎!梗系啦,真系好多酒楼都唔做呢个点心。牛仔骨四大件,黑椒味香浓,够软腍。而执底嘅粉丝先系重点,好好味呀。小皇府蜜汁叉烧叉烧可能系小皇府嘅代表作!叉烧肥瘦比例啱啱好,蜜汁甜度够晒开胃!金蒜茄子蒸龙趸球呢个龙趸球上面铺满金蒜,好香口呀,而金蒜亦增加了口感,唔错。垫底嘅茄子先系一绝,索晒汁,好好味。艇皇汤浸西兰花最后,今日嘅菜选择咗艇皇汤浸西兰花,艇皇汤用冬菇、猪皮同虾米等整成,汤底好香,而西兰花索晒汤嘅清香,好健康嘅选择。(记住Like同

姜葱牛柏叶
牛柏叶索晒汁,好入味呀!而且牛柏叶劲爽口,份量都唔少㗎。

艇皇汤浸西兰花

(记住Like同Share畀朋友)
2020-09-23