2018-11-05
今晚同屋企人试试呢间小菜出晒名好食既酒楼先!位置都几方便架,系正维园隔离,近天后 ; 坐地铁既话,天后地铁一出黎就系添唔讲禁多,即介绍比大家!今晚第一个惊喜,就系卖相已经好鬼吸引既 - 皇者烧鹅(半只) $238 ! 呢只烧鹅真系无得顶,难怪系呢间酒楼既招牌菜之一 !皮光肉滑黎形容佢都真系无错架了 ! 完整半只既烧鹅,每一块皮都烧至脆口,只系夹近自己闻一闻,非常香既烧鹅味真系好强烈,系烧鹅汁既配合之下,成个口感真系爆JUICY !近镜就可以睇到真系好正,绝对唔肥既佢,脂肪分布岩岩好,因为你一食落唔系成口都系脂肪,唔系成口都系油咁就知了 ! 虽然肉所占既比较较多,但重点系佢唔 "鞋"唔韧,口感好好,上枱时重热热地既佢,呢只烧鹅都算系我近年食过既当中,其中一只最高质的了 !!第二道有 - 茄汁焗海虎虾 $168,海虎虾用上茄汁焗呢个煮法比较少见,但味道就非常好,特别系一上枱果阵,就已经闻到呢道菜食落一定好香口 ! 香浓既茄汁味,除左焗左D海虎虾之外, 重食得出D虾系经过爆炒既,所以特别香口 ! 虽然D海虎虾唔可以连壳食,不过D壳就好易咬走,肉唔痴壳,所以味道口感更好汤水都真系几紧要,如果
汤水都真系几紧要,如果唔系成日有靓汤水饮既你,就真系可以试下呢个 - 足料煲老火汤 $128,都几抵饮架,因为真系足料,大量汤渣,食埋佢又可以当多一道菜 !
完全无落味精,真系真材实料既佢,饮落好舒服,味道系清甜淡身,同成围枱既亲朋好友分享,坚唔错
瑶柱蛋白炒饭 $98,呢个真系唔洗多介绍啦,佢呢度都做得好唔错架,全因系佢炒得够获气,每种配料既分量又适中,特别系蛋白,蛋白其实系呢个饭黎讲都几紧要,因为如果蛋白够多,个饭会更香,清清地既一个饭,唔错呀
再黎一款爆炒既小菜,彩椒牛柳粒 $98,牛肉粒占既比例较多,一众彩椒为佢作衬托,牛肉粒炒得够香够JUICY,火喉岩岩好,唔会韧,大人小朋友都会喜欢呢个小菜
呢一款我会觉得佢似小食多D,虽然佢既价钱相对比较贵少少,佢系 - 烧汁煎酿带子 $128,但确实又值呢个价钱既,茄子劲JUICY既鲜甜,完全吸收埋碟上既酱汁,而茄子既上面就有一大粒同样鲜甜既带子,做咁食 或 用黎送饭咁食,都咁适合
最后黎个甜品,咁先完满架嘛 ! 我就叫左呢个 - 杨枝甘露 $28,价钱OK,可见佢劲足料,唔会只系得个甜字,都真系无叫错呢个甜品了 !