2021-09-18
今日约咗朋友去铜锣湾,食饭之前去咗耀华街饮嘢kill time,条街不嬲出名多酒吧同嘢食,我哋就拣咗最近街口果一间装修好特别嘅餐厅,可以食串烧呢啲小食又或者直接叫一个正餐。一坐低我就叫左杯白残波,残波系冲绳的琉球泡盛酒,白残波比黑残波味道清新,果味道比较重,最啱想Chill嘅时候饮。朋友就叫左杯健力士,经典黑啤。因为就嚟食饭,我就叫咗啲轻食,日式豆腐海藻沙律。食落去酸酸地,海藻嘅口感亦都好特别,比平日食嘅沙律菜有咬口。送酒当然唔少得串烧啦,我哋仲叫咗肉海纵横,碟串烧绝对衬得起佢个咁juicy嘅名,集合咗烧猪腩片、猪柳肉、牛柳粒同免治鸡肉棒。口味各有不同嘅同时全部都烧得好好,睇得出师傅手势。朋友就好肚饿,所以叫咗铁火丼。吞拿鱼足料到以为自己叫咗厚切餐蛋饭!吞拿鱼食落去啖啖肉,腌咗少少亦令佢唔会太腻,而且送饭一流。
朋友就叫左杯健力士,经典黑啤。