2017-06-11
仲记得2016年5月某一天,𠮶日太阳都系由东面升起,我仍然都系起身返工,但真系好烦呀。直到依家,我仲记得好清楚,因为一年后嘅今日,我又要烦过。而我知道明年嘅今日,我都会好烦……呢日系咩日子?就系M佬嘅生日啰!我除咗要谂买咩生日礼物畀佢,又要谂同佢去边度食饭庆祝啦……最惨系,我个人真系无咩idea,去边度食好呢?!左揾右揾,突然记得佢讲过,想食西餐,咁就一于去……中环兰桂芳嘅Espuma啦!话晒又有靓景,嘢食好味又抵食!最重要系M佬钟意食嘛。无嚟一排,原来menu又唔同咗,今次可以试吓新野喇!焦糖单骨鸡翼:8只单骨鸡翼,只只都烧到少少㶶,外皮又甜又脆,入面嘅鸡肉就又嫩又滑。单骨鸡翼食起上嚟除咗方便,仲非常入味㗎。白酒忌廉蓝青口配蒜蓉多士:好……多……青……口……呀!用上鲜甜嘅蓝青口,粒粒都大大只,仲要索晒白酒忌廉汁!配埋脆到咯咯声嘅蒜蓉包,真系唔够喉呀!纸包焗石斑柳及杂菜配黑水榄汁:用纸包住石斑鱼柳、青瓜、黄瓜、薯仔同车厘茄再放入焗炉焗,上枱时仲热辣辣,打开张纸仲有好香好香嘅牛油味,两大块鱼柳再加七彩杂菜,真系好靓呀!鱼柳外皮烤到脆卜卜,鱼肉非常嫩滑,最估唔到系啲配菜索晒石斑嘅精华,好好
纸包焗石斑柳及杂菜配黑水榄汁:用纸包住石斑鱼柳、青瓜、黄瓜、薯仔同车厘茄再放入焗炉焗,上枱时仲热辣辣,打开张纸仲有好香好香嘅牛油味,两大块鱼柳再加七彩杂菜,真系好靓呀!鱼柳外皮烤到脆卜卜,鱼肉非常嫩滑,最估唔到系啲配菜索晒石斑嘅精华,好好味呀!
慢炖牛肋骨肉饭配牛肉烧汁:牛肋骨肉饭用镬仔上,个牛肋骨成只手臂咁长咁粗,好Man呀!用慢煮方法制作,所以牛肋骨肉好入味,又腍又滑,2个人食都食唔晒呀!至于米饭,除咗加入红米之外,仲加入爽口嘅青苹果粒,所以口感好特别,食多啲都唔会溜呀!
招牌水果茶:以蜡烛保温,配上好多好多生果,除咗够Fresh,仲够晒健康解渴!
朱古力咖啡:阵阵咖啡香,配埋超香浓嘅朱古力,夜晚饮番杯都唔惊瞓唔著觉啦!