2019-07-11 716 浏览
今日喺附近工作的朋友费事谂,因为平时喺呢度食午餐饮茶觉得出品不错,当我约佢食晚饭,佢就话不如叫我由沙田嚟试吓,原来佢系唔知道呢度晚上有乐队演奏的(查实是一对香港人的男女歌手献唱,男的弹电子琴,女的是主场,唱得很好,女歌手样子很漂亮,只不过我哋变咗唔可以咁得闲拼命吹水,始终有人唱紧歌就忍唔住听下),今晚我朋友点左以下菜式:1. 健康孖宝 - 两盅椰青炖鸡&莴笋炒龙趸球椰青炖鸡汤好好饮莴笋炒龙趸球的龙趸球没有腥味,还有啲鱼嘅新鲜鲜甜味道,而且莴笋比西芹容易入口,这个配搭非常之得宜!西芹炒斑块或者龙趸球四围都食到,攞莴笋炒果然有特色!2. 鼎湖上素 - 虽然芽菜仔黐埋一住,竹笙搭买一叠 但系混合买的效果却不错,将上诉的不同材料分有层次感,而互相协调,突出其美味!3. 敬送红豆沙 - 有陈皮的,不太甜,绝对没有欺场。问清楚经理,原来这间餐厅的品牌系佢哋喺中国大陆买回来做特许经营的,不过不知道为何门口招牌还有另外一个名「正和轩」。由于有超过一半的客人都在食火锅,加埋经理说他们原先主要是做火锅的,我们决定下次来的时候就试火锅。埋单毎位$220

1. 健康孖宝 - 两盅椰青炖鸡&莴笋炒龙趸球

椰青炖鸡汤好好饮

3. 敬送红豆沙 - 有陈皮的,不太甜,绝对没有欺场。

埋单毎位$220
椰青炖鸡汤