2019-08-09
由于另一半为左身体健康啲,正努力减肥,我地如常每日外出用餐,都唔敢太丰富,约朋友食饭就例外啦,哈哈。周四晚上黎到荃湾,友人选定夏面馆,我地都冇乜所谓,反正唔系经常食上海菜呢间分店面积都几大,晚饭时间近乎满座,我都系离开前先影到相。座位间够阔落。餐牌选择颇多,由前菜、汤羹、点心、小菜、饭面、甜品等有齐,价格合理,亦都有啲套餐供应。而比较特别系,荃湾同葵涌分店仲有【甜品任食】优惠,只需要每位加$20就可以享用9款甜品,全部任食,包括:南瓜饼、擂沙汤丸、榴梿高力、桂花拉糕、姜茶汤丸、夏味熏蛋、豆沙锅饼、高力豆沙同酒酿丸子。水煮牛肉 $102水煮牛肉份量十分大,三个人食都够,始终唔系川菜馆,都唔会太高期望,不过食落都可以嘅。如果唔系太食到辣要注意,呢度算做得几重手,辣度颇高的,下饭一流。牛肉颇松,冇乜脂肪,亦都唔会韧,基本上入哂味里面有唔少芽菜。比较惊讶,原来垫底有咁多粉条,晶莹入味,以呢个价钱收货啦。酥炸鸡排面 $55面食价钱都唔贵,点左鸡排,酥炸唔会油腻,只系略嫌未够香脆。面底份量不少。汤头清淡,好适合另一半口味。浓汤滑津白 $55甜品方面我地点左好多款,平时单点都几十蚊份,所以如果想试多
座位间够阔落。
牛肉颇松,冇乜脂肪,亦都唔会韧,基本上入哂味
里面有唔少芽菜。
比较惊讶,原来垫底有咁多粉条,晶莹入味,以呢个价钱收货啦。
浓汤滑津白 $55
姜茶汤丸唔会太甜,而且热辣辣,好暖胃,最重要系汤丸细细粒,馅料流沙,芝麻不过甜
擂沙汤丸外层烟韧,里头爆馅,味道都唔错。
钟意食榴梿嘅朋友,高力猫山王榴梿都可试,另一半冇乜几可食,榴梿味都浓郁呢。
豆沙锅饼分半份、一份,细心唔浪费。外层唔够脆,幸好红豆不过甜。
酒酿丸子好大碗,桂花清香,丸子烟韧,不过有点太稠身。
我地就唔系点左好多野,连同每位甜品放题、茶钱加一,人均都系百五蚊,算几实惠