2017-05-15 2743 浏览
今日去咗尖沙咀开会,难得有比较长嘅午饭时间,当然要把握机会食个好嘅午餐。印象中铜锣湾嘅寿司广质素几好,于是我哋就决定去尖沙咀嘅分店食餐好嘅。寿司广嘅门面系传统嘅日式餐厅咁嘅样,低调朴素。入到去有寿司吧嘅位置,亦有普通用膳嘅位置,侍应今日就安排左我哋坐普通嘅餐枱,坐喺窗口边,可以望到广东道嘅街景。坐低即刻有热茶,同埋有热毛巾抹手跟住就睇吓餐牌拣食咩先,餐牌图文并茂,选择好多,好似好多个餐都好吸引。最后我决定要杂锦御膳,同事就要左北海丼。落单冇耐侍应就拎左前菜,茶碗蒸同埋面豉汤黎,效率非常高,啱晒上班一族嘅节奏茶碗蒸都整得几滑溜,不过味道就唔算太突出。然后我个杂锦御膳就到左。个御膳颜色好丰富,摆得好精美,所以当然要请电话食咗先啦。之后就到我食!左边有五款刺身加甜蛋,刺身睇落好靓好新鲜,但食落口又唔系好鲜味,三文鱼最令人失望,唔够肥美,冇乜鱼油嘅香味食完左手边就食右手边啦,呢边有啲茶渍物,有三文鱼子,有海胆。三文鱼子唔系话好大粒,但咬落口卜卜脆,而且一啲腥味都冇,鲜甜好味,送饭一流海胆就系普通货色,味道比较淡,唔算好特别。同事个北海丼卖相都唔错,刺身份量好多。佢话带子同埋三文鱼子都几好味,其

寿司广嘅门面系传统嘅日式餐厅咁嘅样,低调朴素。

坐低即刻有热茶,同埋有热毛巾抹手

最后我决定要杂锦御膳,同事就要左北海丼。

茶碗蒸都整得几滑溜,不过味道就唔算太突出。

然后我个杂锦御膳就到左。
杂锦御膳

个御膳颜色好丰富,摆得好精美,所以当然要请电话食咗先啦。

杂锦御膳

海胆就系普通货色,味道比较淡,唔算好特别。

同事个北海丼卖相都唔错,刺身份量好多。佢话带子同埋三文鱼子都几好味,其他嘢就一般般啦
北海丼

之后上咗个甜品,系抹茶味嘅布甸,不过奶味好重,唔系几啱我口味。
甜品

再嚟一杯咖啡,为呢个日式午餐画上句号。
热咖啡

整体来讲,呢个午餐有小小令人失望,食物嘅味道比想像中普通。虽然寿司广嘅价钱系正宗寿司店来讲唔算贵,不过食物质素实在平庸,以呢个价钱,尖沙咀或者中环都有更好嘅选择

2017-05-15
北海丼