2011-02-23 382 浏览
2月11日约左班旧同事出嚟食饭,佢地话同我庆祝生日及顺便过年食饭呀,本来有一个男同事会带埋个女出嚟,所以我地先拣酒楼的,但系后尾佢唔带个女出嚟啦.我地7个人,酒楼都好full呀,几乎爆晒咁滞呀,好彩订左位炸,酒楼都算大的,我都系第一次嚟食晚饭炸.其实新年酒楼多数都系食新年嘢同埋价钱都唔会平啦,我地叫左:片皮鸭一食片皮鸭即场系你面前皮的,鸭肉都唔算肥,都几香呀,加埋青瓜,香葱及酱用薄皮夹住一齐食,好味道呀,卖相都几靓,份量都算多呀,每人都食到2至3块的呀.龙趸两食这个一个食法是蒸另一个食法是炒西芹,其实龙趸都好滑身,好香好味呀,啖啖肉呀,我较钟意食蒸的,因为原汁原味及鱼肉较滑,炒的都好味但系较老呀.南乳斋煲这个一般啦,卖相麻麻地吸引及都几腻呀,材料都几多的,有雪耳,矮瓜,麻菇,生斤,洋葱等等,不过我觉得味道麻麻地.清炒豆苗普普通通啦芝士蠬虾伊面味道几好,蠬虾肉都好弹牙多肉呀,伊面都有几多及爽口的,好味.煎锅贴半打这个好味呀,入面好多肉汁,好香口金黄色,热辣辣好味.虾煲这个唔记得叫咩名,入面有些虾,珊瑚蚌等,只虾都好爽口大只弹牙的.我们都坐左好耐,服务都几好都有不时替我们加茶的,不过实在太

片皮鸭一食
龙趸两食
南乳斋煲
清炒豆苗
普普通通啦
芝士蠬虾伊面
煎锅贴半打
这个好味呀,入面好多肉汁,好香口金黄色,热辣辣好味.
虾煲

我们都坐左好耐,服务都几好都有不时替我们加茶的,不过实在太多人好嘈杂的感觉呀!!
2011-02-11
庆祝纪念