2015-01-19
2014年12 月Open rice 既头三甲同埋佢向成日行过既铜锣湾地带, 位置十分“就脚”, 所以决定行开铜锣湾去食下,去到门口见到一条好长既人龙, 大约10 几人, 但见到店舖里面有6-7张吉枱…等左大约20分钟, 终于入到坐。好好彩可以坐向window seat, 望住下面铜锣湾繁忙既街道。Menu 既选择主要系甜品同饮品, 甜品占左Menu 既半 页。 饮品占左Menu 既1 页, 冻饮同热饮都好多选择。 而主食方面, 有Pasta (3款), Risotto (3款), sandwiches (3款), salad (3款), all day brunch 同埋snack (4款), 就占左Menu 既半页。我地两个人叫左 1) HeSheEat Burger, 2 ) Risotto, 3) Mango Passion Fruit Smoothie, 4) Banana Waffle落单果阵,waitress/waiter已经提醒顾客,食物要大约半个钟先到。HeSheEat Burger –Burger好厚身 (有3-4 cm 咁厚), 食落肉汁好Juicy, 加上半溶
HeSheEat Burger –Burger好厚身 (有3-4 cm 咁厚), 食落肉汁好Juicy, 加上半溶芝士同埋磨菇片, 面包皮有焗过, 有少少脆, 好好味。败笔既系旁边配有好少既Salad 菜同薯条, 薯条唔系炸得好脆,而且冇味。
HeSheEat Burger
HeSheEat Burger
黑松露,大磨菇, 露荀
我地对Risotto 其实都冇太大既要求,只求饱肚。。不过, 依碟Risotto真系好细碟, 大磨菇重要向d 饭既下面, 可想而知, 其实只得半碗饭, 而且完全冇黑松露味。露荀得果3 条, 而且收到好贵。
最离谱既系 我地食到d 饭系煮唔熟, 食落好粉, 好明显饭既中间重见到一粒好大既白色点。。我地只系食左两匙.....我地waitress 讲, 佢返黎既feedback 竟然系“佢地既饭系咁, 不过可以帮我地再煮熟d”。
RT02- Risotto
RT02- Risotto
焦糖香蕉, 拖肥汁, 蜜糖, 朱古力雪糕
分量唔系好多。但无可否应, 佢既甜品系几出色, Waffle 比较薄身, 所以好脆。可以dim拖肥汁或 蜜糖, 个人最喜欢可以自己dim sauce, 因为可以自己决定甜味。香蕉上面有烧脆既焦糖。反且, 朱古力雪糕好似同拖肥汁或 蜜糖都唔系好夹。
Banana Waffle
好有芒果味, 虽然passion fruit 粒好少, 但系酸酸甜甜冻冻,几好饮。
Mango Passion Fruit Smoothie
题外话/补充资料:
本身念住食一次,冇下次架啦, 因为waitress 既态度差同埋上野食真系好慢... 但比钱果阵佢又比张吸左一半印仔既咭我地, 原来买满$80 有一个印仔..够10个印仔可以送一柸野饮或一份甜品.....