2018-08-28
1986 浏览
之前还以为Catalunya关门大吉了!原来他们移师中环,改名为La Rambla by Catalunya!1️⃣Foie & Eel Terrine $180 卖相精美😍,未食都垂涎三沢🤤,不过鹅肝包住鳗鱼有d奇怪😅,个人觉得唔系好夹,但个鹅肝就好食👍🏻!2️⃣Steak Tartare with Sea Urchin $180海胆唔算好新鲜,麻麻地🙄,steak tartare嘅调味亦普普通通😕3️⃣Torched Wagyu Beef Crystal Bread $140 Wagyu beef香滑软嫩😚,加上半熟蛋浆,好rich好滑嫩😋,与松脆的toast一起吃更有层次感👍🏻!4️⃣Truffle. Jamon & Cheese $130 咸香的火腿配上香浓的黑松露同芝士,呢个组合系无得输嘅🤩,一个字: 正❤️!5️⃣Lobster Croquetas $170 外皮炸到金黄色🤩,香脆可口,内里热辣辣,好有龙虾鲜味🤤!好食😋!6️⃣Broken Egg & Chorizo $120 呢碟早餐食就真系一流👍🏻,不过都系唔系d咩特别野🤷🏻♀️7️⃣Traditional Suckling Pig(Segovia
1️⃣Foie & Eel Terrine $180
5️⃣Lobster Croquetas $170
6️⃣Broken Egg & Chorizo $120
呢碟早餐食就真系一流👍🏻,不过都系唔系d咩特别野🤷🏻♀️
7️⃣Traditional Suckling Pig(Segovian Style) $850
皮脆肉嫩👌🏻,几好,不过呢碟系尾二先上菜,个阵已经好饱,所以又唔觉特别好食!
8️⃣Red Prawn Squid Ink Paella $650/L size
个饭连我平时咁食得咸都觉得有少少太咸🤨,不过d 海鲜都唔错几新鲜,个clam好juicy!
9️⃣Hokkaido Scallop Donosteirra $180
都几light几fresh但无乜特别惊喜🤷🏻♀️
1️⃣0️⃣Butterflied Spanish Red Prawn $200
我成日觉得红虾就咁单食点都有少少腥味😖所以就咁食个人黎讲唔系太中意!
1️⃣1️⃣Patatas Bravas $120
最basic嘅西班牙辣酱薯仔,唔错但无乜特别🤷🏻♀️!
1️⃣2️⃣Green Asparagus $70
露笋好鲜嫩,配上沙律酱及黑胡椒好match几好食👌🏻!
📝 La Rambla 系主打食海鲜,不过老实讲我又唔觉得d海鲜特别好食,属普通货色,而且整体食物质素唔系唔好不过真系无乜特别🤔,未必会再帮衬!