2021-03-05
星期日系北角汇睇完戏就系商场揾食。 因为近1pm,每间餐厅都开始多人。平时见到哩间open kitchen出晒烟咁,好似好特别。就衬今次去试下。 哩间都要㩒飞,不过无两分钟就可以入座。 点餐时,一个戴眼镜既男职员好体贴咁问洗唔洗儿童餐具。 虽然只系一个碟同普通匙叉,但对于未识用普通筷子既小朋友真系好有用。 我地坐个位好大风,请个男职员调细风力,佢都好乐意帮忙。 首先到系炸鸡。 $38,份量不少(图中已被小朋友同男人抢走2件)。个鸡炸得好透,咬落有少少油,配埋个芥末沙律酱,几好食。亚仔都食唔停.跟住个沾汁面(白)就到。我钟意沾面个口感,粗粗地有咬口。个汁好浓,不过食多几啖面就开始觉得个汁咸左d。嚿豚角好浓味,有一半望落系全肥膏,食落都真系肥膏。食左一半就放弃左。至于条肠就一般。请问条肠系咪间面店signature? 真心觉得肠同拉面唔多夹。 因为小朋友一齐share,所以加配左一份慢煮叉烧($20)同半份面($15)份叉烧原来得2块,仲要极薄切。 咁就$20,仲要加一! 最重要系唔好食, 肉好「鞋」。亚仔完全唔愿意食。早知叫多份炸鸡算。半份面比个沾汁面迟一段时间先上。送到枱上,碗边位好
炸鸡
虎尾沾汁面(白)
半份面比个沾汁面迟一段时间先上。送到枱上,碗边位好明显有条粗黑短发缠着面条。 一上枱就见到,咁明显,无理由唔出声啦。
早前个位男职员同另一女职员见到即时道歉收番。 个男职员仲叫「煮过碗新既俾佢地」。 但十零秒后,个女职员就拎到新一碗番黎。 我地劲愕然。真系十零秒!收走到返番黎,前后半分钟都无。同埋哩碗又无第一碗上黎个阵既少少热烟。🤔🤔🤔
之前我地等左十几分钟先等到个半碗面。
就系哩碗面喇...
最后送上既系虎尾拉面。 男人话系普通拉面一碗,不过不失。 佢话沾面好食d.
虎尾拉面
总结一下, 对比隔离间食店既拉面既汤系好味少少,浓味d(味精都重,日本野, 预左)。面合格,𩠌料就较少。炸鸡好食。正常拉面价钱。 不过基于个半碗面,我唔会再去。