2021-06-20 993 浏览
铜锣湾呢间台湾食堂,平时都几多人排队,都有啲好奇佢好唔好食。唔知点解香港嘅台湾餐厅好似好多都系行怀旧风,入都去觉得都几靓几有特色,令我对食物个期望都高左🤭不过食完觉得其都系正常水准,普普通通未必会encore嘅味道,如果系台湾瘾起想食下台湾野都可以食下,但未到要特登推荐嘅程度🍲🐶犇之三宝面 $86 成碗面份量比想像中少,食完未至于好饱,但面唔会饿,两个人各叫一个正餐,加份小食就应该够哂饱。面质唔错,用左本地手造面条,食落弹牙有口感,汤睇落好浓郁,饮到肉味同少少药材味,唔会饮完好口渴。因为面唔算多,配佢嘅三宝:牛筋、牛腩、牛肚,同埋香甜嘅萝卜,可以一嗒𩠌一嗒面🍜🐶师大香酥排骨卤肉饭 $72饭比较多,卤肉份量少,如果捞匀成碗饭应该会好淡,唔够味,见佢枱上面有罐酸菜,足足加左三大羹😹如果唔系应该剩低成堆白饭🍚排骨份量几足,叠埋成有两层肉,而且炸得几酥脆,可惜肉质较干,无咩肉汁,而且调味比较简单,无咩突出之处。🐶大肠拼小肠 $40好标准嘅台湾香肠味🤣粢饭几烟韧,配埋酸菜,味道简单。

🐶犇之三宝面 $86

🐶师大香酥排骨卤肉饭 $72

🐶大肠拼小肠 $40
好标准嘅台湾香肠味🤣粢饭几烟韧,配埋酸菜,味道简单。