2021-10-17
九龙城主要有三间饮茶小店,是日蜜桃小丸子嚟到最近新开嘅一间,因为唔系午饭时间,一嚟到就有位。舖头新装修但枱面偏细,两人枱真系肥少少都坐唔落,嗌咗五个点心基本上张枱系完全放唔到,仲要啲呀姐系你隔离行嚟行去好近好近,除非你系坐梳化位,如果唔系真系唔会可以安安落落叹个茶。讲返啲点心先,佢就话系即叫即整,但个焗菠萝包一嚟我就好怀疑系放左几耐,因为唔热啰!都唔系第一日食焗菠萝包,但佢完全冇个种岩岩焗出嚟好松脆嘅感觉。唯一好嘅系佢个馅唔系流心,一咬落去成pat嘢流出嚟个只,但当然有人系钟意个种多啲啦,唔会太甜,但都冇惊喜。招牌虾饺细细只,正正常常,但系九龙城食过更大更新鲜的,所以又系觉得冇咩特别。鲜竹卷一咬落去系腐皮多过馅,真系不予置评。鸭脚扎就系鸭脚扎,冇异味,唔会太咸,但除此以外就冇咩抵赞了。最好味嘅系呢个肠粉入面包咗春卷,口感较丰富,个肠粉都叫薄皮,啲馅都系新鲜同脆嘅,成个九龙城得呢间有得食,但其他点心就真系普通,价钱亦比其余两间贵,性价比唔算高,试过就算了。