2020-05-30 422 浏览
最近喺ig成日见到呢间集cafe同酒吧于一身嘅餐厅,约左唔介意喺酷暑下等位嘅朋友去碰下运气,13:30左右去到,条队排到落下一层,但最后半个钟就入到去(如果你一心坐打卡窗边位就另计啦),我地个位前面系一块落地玻璃,环境真系几chill,食物都睇得又食得。Mille-feuille Potatoes “Bravas”:千层薯仔,顾名思义以层次同口感取胜,无想像中咁油腻,而且食到薯仔嘅原味,无论配酸辣酱同酸忌廉都好夹。Avocado on Toast “2.0”:呢个系分解版嘅Avocado toast,有两块olive bread,配一个摆toppings 嘅platter,要自己DIY。为方便食用,牛油果已切碎左,熟度啱啱好,有用橄榄油同黑椒盐调味,份量接近一个,食完面包仲有剩好抵食。其他toppings包括有芒果粒、chorizo同水波蛋,任你配搭,不过唔知点解要将蛋黄同蛋白分离呢?Kurobuta Pork Belly Bun:想试Mini Katsu-sando但已经卖晒,唯有改叫呢款。面包系甜甜地嘅Brioche bun,非常松软,但摆耐左就会扁晒,有啲黏口,记得唔好影太耐。慢

Avocado on Toast “2.0”:

Kurobuta Pork Belly Bun:
想试Mini Katsu-sando但已经卖晒,唯有改叫呢款。面包系甜甜地嘅Brioche bun,非常松软,但摆耐左就会扁晒,有啲黏口,记得唔好影太耐。慢煮猪腩肉肉质好淋,肥膏入口即化,配上大量紫椰菜,感觉上无咁肥腻,配埋幼薯条,evilly delicious。
“Kurobuta” Pork Belly Bun

Burnt Cheesecake:
呢个基本上系每枱必点,个蛋糕大嘅系手掌size,但同我对burnt cheesecake嘅认知有啲出入,呢个版本基本上全个软心,似系日式芝士蛋糕嘅creamy版,如果个边位实净啲应该更有层次,而蛋糕面都可以焦脆啲,但味道唔错嘅。
Burnt  Cheesecake

Iced latte:
冻嘅white coffee得latte拣,由于latte奶嘅比例较多,唔系好试得出有咩特别,如果有多啲冻饮嘅选择就好啦。
“Kurobuta” Pork Belly Bun
Burnt  Cheesecake
  • Avocado  on  Toast  “2.0”