2018-07-22
愈来愈近离开公司的日子,最舍不得的是那些共渡欢笑困难的温暖好同事,光想起就有点想哭的感觉。吃尽好东西的同事介绍左呢间圆山台湾料理,话之前食过好好食。本身以为会系好似茶木、咖啡弄呢d台湾店嘅装潢格局,行到去门口,见到位知客打招呼,上到去嘅装潢格局系中式酒楼,以为自己去左地方,后尾先知呢间酒楼主打台湾、四州、中菜,亦都有点心食。我地呢台虽然等四个人,但食量千万唔能够睇少,足足见左五个菜,五个甜品。泡椒猪手($52),咪睇d猪手白白净净,以为佢唔麻唔辣,其实佢味道十足,麻劲持续好耐,辣系一般人都食到嘅程度!猪手非常入口,肉质非常弹牙,赞!蚵仔煎($88),同一般食开嘅台式同港式嘅蚵仔煎做法唔同,蚵仔先行炸过后,再拌和蛋酱同葱花用大火煎。做法唔同,带来的口感自然回异,经炸过嘅蚵仔,海鲜嘅鲜味得以原汁原味咁锁住,外皮酥香,咬落封肉汁四散,蛋皮煎得非常开口而唔过火,配上特调嘅酸辣酱,令人食指大动。台式小炒皇($128),以料理黎讲,呢道菜定价略有小贵。以韭菜、西芹、豆干、腰果、虾仁、元贝仔同酱汁火炒,厨师调味同技巧拿捏得恰度好处,有镬气,而恰好地保留果种食材嘅味道。秘制麻油鸡汤($198),进补对
秘制麻油鸡汤($198),进补对女仔黎讲,系必不或缺嘅事黎,老火汤嘅鸡煮左咁耐都仲保留到嫩滑嘅口感,而姜呼轻轻飘过,饮入口顿有暖和感。
即撞豆腐花($88),原桶上台,我地抢左侍应嘅工作,自助添、自己加糖同糖水,玩得非常兴起。豆花入口顺滑,但豆味略淡。
极品溜沙包($35),浓浓嘅蛋黄香系包入面爆出黎,见到果下真系非常满足。
呢度服务管理唔错,服务员好勤快,我地四人坐细台,知无位放,见我地食完嘅野会尽量收左佢地,见到我地唔肯俾佢帮会唔开心失落。食品亦在质素之上,值得一试。