2024-02-12
今日eatmug9 #85上个星期我去咗成发餐厅,听讲佢哋𠮶个酸菜鱼同胡椒猪肚鸡唔差,所以我当然要去试吓啦。哗,一入到门,啲香味就扑鼻而来,立即令人食指大动!先讲𠮶个酸菜鱼。捞开𠮶堆鲜艳嘅酸菜,一块嘅鱼肉就喺下面悄藏著,鲜嫩得来带啲微嘅爽口感。酸菜嘅酸味同鱼肉嘅鲜甜,啊,混合埋一尝,真系夹得好惊人,令人唔自觉咁连续夹咗几筷子!转个头,嚟埋份胡椒猪肚鸡。呢个经典汤品,真系热辣辣满满一碗,胡椒味刚好,唔会过分摄辣,但足够温暖你啲胃。猪肚切得细块,咬落去呢,爽弹,啲鸡肉更系软滑得嚟,完美吸住了汤汁。一呷,系冬季里面嘅一股温暖。成发餐厅,环境摆设都算简洁,服务员都几贴心。不过啊,最正嘅,当然系𠮶两道招牌菜喇。喂,下次想食得暖笠笠,又要正宗川湘风味,记得去试下喔!