2016-01-25 2567 浏览
同事去过大围总店食过后赞不绝口,更提醒要两星期前订位!为左同爸爸庆祝生日,尾尾不敢怠慢,真系两星期前订左位!佢地分几场,因为家中两老唔钟意太晏食晚饭,所以订左6:00-8:30PM时段。当日下午仲收到确认电话,确认人数同时间,订左位记得听电话呀!我地6点去到,唔驶等就可以入座啦,因为早到嘅关系,我地仲可以拣位 !今晚仲要几十年来得4度嘅日子,食火锅真系好正!$198(每位,无加一)包7款海鲜、粟米、芋头、南瓜、同5款自选配料。有张纸俾客人划(好似点心纸咁),但店员冇俾我地,后来见到隔离枱有先问佢地攞 。我地拣左西班牙黑毛猪梅头肉、美国肥牛、花胶仔、鲜淮山同埋黄芽白。无论海鲜定配料,佢地都会按人头俾你,所以唔驶担心唔够分!一开始会有煲粥水当汤底,滚左之后就可以开始煮海鲜!海鲜系冇得拣,但一定系新鲜时令先会奉上~ 今晚有鲜虾、羔蟹、鲍鱼、黄金蚌、花甲、蚬同多宝鱼。煮鲜虾记得要夹住黎煮,因为啲虾太新鲜,仲郁紧,所以唔夹实会飞虾架  虾肉鲜甜味美又大只 (每人两只) !羔蟹每人有半只,好多蟹羔,肉质亦好鲜甜,连妈妈都赞好 !之后再食左鲍鱼(每人一只)、黄金蚌(每人两只)、花甲(每人两只
!今晚仲要几十年来得4度嘅日子,食火锅真系好正!

一开始会有煲粥水当汤底,滚左之后就可以开始煮海鲜!
粥水汤底
鲜虾
 虾肉鲜甜味美又大只 (每人两只)
羔蟹
羔蟹每人有半只,好多蟹羔,肉质亦好鲜甜,连妈妈都赞好
鲍鱼、黄金蚌
花甲、蚬
之后再食左鲍鱼(每人一只)、黄金蚌(每人两只)、花甲(每人两只)、蚬。鲍鱼好新鲜同厚肉,绝非差货,就连嘴馋嘅爸爸都话正
 其他贝壳类亦都好新鲜同大只,绝对唔会冇肉食!
多宝鱼
多宝鱼因为放左落去之后店员先话要加粥水,仲等左5分钟先加到,所以煮滚之后其实条鱼已经煮左成10几分钟...初初心谂实煮到好老,点知仲好多汁同嫩滑!

食完所有海鲜就可以加粟米、芋头同南瓜,店员话啲芋头同南瓜"系唔食得嘅"
。其实佢系想讲"唔好食",因为佢地系用黎煮成蓉溶入啲粥水度嘅。所以食其他配料嘅时候小心唔好夹起太多芋头同南瓜啦!
西班牙黑毛猪梅头肉
西班牙黑毛猪梅头肉脂肪分布均匀,有鲜味而且唔会韧。
美国肥牛
最怕美国肥牛得个肥字无肉食,但呢度𠮶啲脂肪分布均匀,有血色、有鲜味、唔会韧。
花胶仔
花胶仔要煮耐啲,煮腍后非常黏口,好多骨胶原嘅感觉!
鲜淮山
鲜淮山略煮就可以食,如果唔系会太粉,冇左爽口嘅感觉。

黄芽白正常冇咩特别所以冇影相。所有配料都可以追加,价钱合理。如要加海鲜要订座时讲定呀!不过已包嘅食材其实已经够哂!

食完所有配料就可以叫店员加粥胆(好杰嘅粥),可以加埋莞茜、猪油渣、冬菜、菜圃等(亦可以唔加),大火煮滚就可以食到鲜甜嘅海鲜精华粥喇
精华海鲜粥
其实店员应该系有解说但系成晚就冇咩人理我地,后来听到店员同隔离枱煮𠮶阵先知道有特定次序同时间...但我地系自己乱黎嘅
 后来配料更等左20分钟先上,催左两次先即刻出配料,我地D精华粥水差啲煲干左。所以如果服务好一点会再好啲!不过食物就真系冇得输
 下次可以再黎过!

2016-01-24
庆祝纪念