2019-04-21 333 浏览
今日 shopping 咗几粒钟,行到脚又软,肚又饿! 都系要快D决定去边到食😜。刚好行过厚福街,见到有位侍应在门口叫著有新鲜热腾腾煲仔饭……回想整个冬天都没有机会食过煲仔饭,下午又落完大雨,气温骤降,不如食个煲仔饭暖暖身都好㖞!入到店内,卡位、圆台木櫈,装潢简洁,有香港本土风格。睇下餐牌先,原来卖的食物款式系行我儿时路线,又有樽装汽水、滚水蛋、生炸鸡比……另外,当然唔少得有煲仔饭,都有十款俾你拣👍我地就叫咗两个煲仔饭,ㄧ碟油菜,ㄧ杯冻鸳鸯。侍应落单前告知,因煲仔饭即叫即煮需要等大约20分钟,对于我们本地客当然系知道啦!但对于外地客嚟讲呢份就系贴心啦!豉汁排骨煲仔饭, 送上枱时当然热腾腾,打开煲盖浓浓蒸气冒出,香气扑鼻,连随淋上浓厚甜酱油,令到腌过的排骨添上多一层味道,但又不会太咸。窝蛋鲜牛肉煲仔饭,亦随随送上,都是ㄧ样热腾腾,见到饭面的窝蛋快要焗熟,我都要快手淋上甜酱油再搅匀,令蛋汁留到饭粒内,搅匀时发现煲低已有我最喜欢的饭焦😁,卜卜脆香口的感觉真系妙极。 不过可能我太过著重食饭焦,啲牛肉已经过熟有啲硬。再来ㄧ碟生菜,叫侍应不用加油、蚝油, 令到饭餐平衡一点。冻鸳鸯咖啡味和茶味调配适

豉汁排骨煲仔饭

窝蛋鲜牛肉煲仔饭

再来ㄧ碟生菜,叫侍应不用加油、蚝油, 令到饭餐平衡一点。
油菜

冻鸳鸯咖啡味和茶味调配适中,几好。
冻鸳鸯
2019-04-20