2019-01-01
天气咁冻,好多人都会选择打边炉但,系火锅打得多有啲热气同埋闷,所以今晚就选择左蒸蒸锅。喺元朗朗屏站,世宙对面嘅呢间华苑,提供任饮任食嘅蒸气锅价钱$268一位,包粥底,四款自选海鲜,肉类、丸类同蔬菜,任点任食,仲有啤酒汽水任饮,加上招呼亲切,所以有好多街坊熟客帮衬,几乎坐满。店员会帮你先落生米同埋配料做粥底,我地拣左南瓜排骨。海鲜点左海虾、鲍鱼、元贝同埋圣子皇,全部都非常新鲜,美味,尤以海虾上枱时仲好生猛,食落爽口弹牙冇得顶肉类我地点左虫草花蒸鸡同埋手切和牛肉,蒸鸡件够滑又入味,和牛博切,轻轻蒸几分钟已经食得,好味。 点咗5款丸,全部手打,有虾丸、墨鱼丸、牛肉丸、梅菜猪肉丸同鲮鱼丸,细细粒,一口一粒,未至于爽口,但有弹性,唔会成口粉,水准不俗。另外自助吧有好多蔬菜、菇菌、瓜、粟米等等任攞,自己好钟意蒸菇同菜,特别鲜甜,仲会保留水份,食得多肉食返多啲蔬菜个人都舒服啲。我地仲蒸咗个马拉糕作为甜点,自己蒸,热辣辣即食,特别软熟好味。蒸𩠌食饱之后,店员会开始帮打开锅底,个粥已经煮好,呈金黄色,啲粥软绵绵,吸收晒啲食物精华,够味鲜甜,食一碗已经饱晒