2022-09-02
晚市厨师发办 Dinner Omakase🤓 佢有3个level😎 寿司十贯$1380、花$1680同见$1880,我今次拣咗中间$1680嘅花,叫做乜都食到🤪 同埋好似上咗一堂咁😎 声(Sam)师傅讲咗好多知识我听😆 佢仲话下次有特别嘢想食可以早两三日同佢讲,可以有特别tailor-made menu💗💗 一定会再去食‼️ 性价比好高😆简单讲次序先,前菜➡️刺身四回➡️一品料理➡️寿司六贯➡️汤➡️甜品唔逐样逐样讲,重点推介😆1️⃣前菜- 马粪海胆连汁🤓,佢𠮶兜仔好似热气球咁,好精致💗 佢系海胆下面有啲汁,可以话系用饮嘅形式食2️⃣刺身@第一回 - 最右手面系薄切深海池鱼腩,上面有海苔酱,自家制鱼松粉,仲有青柠片同少少酸汁,食嘅时候用鱼卷着个海苔酱,再掂少少青柠汁,食落去好有层次,口感一流🤓3️⃣刺身@第二回 - 我最爱嘅蚝🦪 上面𠮶啲系梅酒啫喱同靓靓金箔,佢特登预早将蚝放定落冰水浸一浸,加埋梅酒啫喱一齐食,令蚝嘅鲜味更加突出👍🏻 4️⃣紫菜包帆立贝 - 炙烧帆立贝,佢嘅size大到,食3啖都未食哂😂5️⃣刺身@第三回 🔅伊左木入面卷咗拖罗蓉,再加金飞鱼子,飞鱼子本身有少少咸味,所以就咁食就已经啱啱好,又系配合得好
唔逐样逐样讲,重点推介😆
5️⃣刺身@第三回
🔅伊左木入面卷咗拖罗蓉,再加金飞鱼子,飞鱼子本身有少少咸味,所以就咁食就已经啱啱好,又系配合得好好嘅一味
🔅烟熏鱼食得多,但系系我面前做成𠮶烟熏嘅过程就真系第一次🤓 佢将苹果木放系烟熏枪度睇住啲鱼烟熏又真系几治愈😆
🔅松叶蟹冻🦀️ - 用珍珠蒟蒻粉做到透明嘅效果,入面有蟹肉蟹膏,上面加少少马粪海胆,最好一啖食‼️ 食落烟烟韧韧,好正🤓
6️⃣刺身@第四回 - 中拖罗加大拖罗,满足香港人贪心嘅欲望😂 一齐食可以互补不足😆 如果单叫encore都要$250
🔅食到呢度都几肯定已经饱咗一半😂 佢呢4回真系好吸引,已经值回票价😛
7️⃣一品料理系鹿儿岛A4和牛,入口即溶就基本啦😆 食完和牛,师傅好贴心咁俾咗姜我哋食💗 消消滞😎 唔好睇少呢𠮶姜!佢系沙律姜,一食就食得出𠮶分别😆 已问不能外卖🥲
8️⃣到寿司六贯🍣
🔅九州赤背- 拍一拍系想佢神经收缩,食落去会爽身啲😎 不过如果拍落去,佢啲须唔会微曲上嚟,姐系佢不新鲜‼️
🔅吞拿鱼嘅面珠墩 - 我见到师傅拎出嚟,佢叫我估系乜,真系估唔到有咁有块面珠墩,可想言之条鱼几大条😆 好特别食落唔似食紧鱼,口感似食紧鸵鸟肉🤫
🔅马粪海胆 - 用矶之雪(米浆加海苔)整到蛋糕杯状咁代替紫菜包住饭,佢嘅好处系紫菜好易淋,矶之雪一入口会变软,好易可以同材料一齐吞落肚,唔会好似紫菜咁,可能剩返啲紫菜系个口入面🤓
😎呢度我俾咁高分嘅其中一个原因系我好中意食到一啲唔同材料配搭,食出一个新高度👍🏻 一个配搭食到一个同原材料唔同味道而又好食真系要花时间钻研👍🏻 呢𠮶先系食Omakase嘅精髓😎
提外话😂 佢入门口𠮶道门超级重‼️ 俾啲力开😂
刺身@第二回 - 蚝配梅酒啫喱