2016-10-20 443 浏览
曾经系湾仔工作过一段时间,当时喜帖街慢慢变成地盘一个,没想到几年后再访已经耳目一新。高楼加上名店,的确令人感觉更高级,自己亦不敢相信喜帖街可以发展到咁既规模。咁大规模既发展当然唔少得餐厅,一些颇具名气既餐厅都拣左系呢度落户,而今晚上我就去左呢一间。餐厅既旁边其实系该品牌开设既饼店,十分出名,系出面望入去已经觉得好吸引。餐厅室内既装修都几有格调,系呢个环境之下坐得都几舒服。晚上餐牌有套餐可拣,有齐头盘,餐汤,主菜,甜品。清酒面豉鸡肝酱配多士鹅肝食得多,鸡肝又真系少食,鸡肝酱就更加少之又少。鸡肝酱份量绝不吝,清酒面鼓鸡肝酱味道浓而不腥,配番脆口既多士,真系会食唔停口,作为头盘已经可以刺激味蕾。上菜时仲可以欣赏埋蒸气效果。龙虾浓汤店员会即场将龙虾汤倒入碟中,可住望住龙虾汤同碟中忌廉混合。龙虾汤香味突出,虽然入口稍浓,但没有咸的感觉。忌廉增加几份滑的口感,仲有爽口龙虾肉。烤熊本猪鞍,抹茶豆腐汁野菜沙津就咁望好似羊架,熊本猪鞍真系要认住呢只猪,食落腍身,入口食得好舒服。不过个汁更吸引,抹茶豆腐汁真系未试过,同猪鞍一齐食味道好夹。海胆意大利烩饭配日本舞茸菇意大利饭比平时食开较为腍身,酱汁够浓郁够c

餐厅室内既装修都几有格调,系呢个环境之下坐得都几舒服。
晚上餐牌有套餐可拣,有齐头盘,餐汤,主菜,甜品

海胆意大利烩饭配日本舞茸菇

意大利饭比平时食开较为腍身,酱汁够浓郁够creamy,饭感觉杰身,中间仲会食到日本舞茸菇。主角仲有旁边既海胆,鲜甜既味道同意大利饭既香浓味形成强烈既对比。
南青山蛋糕卷 (皇家奶茶味)

唔好睇蛋糕卷看似普通,味道绝对有惊喜。入口既奶茶味香,又唔会太甜,加埋松软既口感再加上滑滑既cream既衬托,餐饮叫左杯杯英式红茶一齐食,成件事岩晒。
Berries Garden

用左多种生果制成既特饮,入口几滑,同时杯中粒粒黑色有口感,微微既酸fresh得嚟又开胃。
一路食一路细味晚上既喜帖街,望住外面五颜六色既灯笼,暮然回首,呢度已经唔系当初我认识既喜帖街。