2016-06-30
突然收工黎红雨,仲要去上海街 marketing 呢 ﹗急急做完野顺路去 Breaks 饮返几杯 happy hour 舒缓一下先。您地开门未呀?我湿晒喇!红雨行街,我对毛毛 boot 呀,湿到滴晒水呢!Bar tender 妹妹终于返到喇,友善地先让我地入内休息,唔洗企系门口横风横雨呢。居然有客都想入黎,但因为还未预备好,唯有惋拒啦,阿叔您点同我地比呀?VIP 黎架,呵呵呵。鞋同袜都滴晒水,真系要除低吹吹风先。头 round guinness,好劲渴大啖灌,爽呀 ﹗朋友仔免为其难做我对手打 pool,全部得我地两个,辛苦晒喇。炸饺子,坚系 deep fried 㖞,炸得好深。金黄香脆而肉汁微渗,炸狗屎浸系喼汁打滚再入口,酸酸甜甜香口醒胃。其实 Breaks 系无厨房架,份 menu 都系附近间泰菜餐馆,依个情况似层相识,大埔沙士亚、Soho?炸墨鱼咀,沾上大量喼汁可去油腻,外脆内嫩又咽咽韧韧,墨鱼味浓,好味道。次次都无,仲唔比我食到您,可能我今日真系好早。炸野唔系配喼汁就泰式鸡酱,好闷。生菜包,会唔会太多葱呢?Breaks 只有猪肉提供,无鸡肉拣。食落无咩香菜香料,求其偷工减料,味道
生菜包,会唔会太多葱呢?Breaks 只有猪肉提供,无鸡肉拣。食落无咩香菜香料,求其偷工减料,味道单调阴沉麻麻地,用鲜嫩生菜卷上都唔难食,最起码够酸带点猪肉香易入口。
泰式猪颈肉,暖暖地有烤猪肉香,肉质非常有咬口,干硬了点,味道还可以。泰式鱿鱼须,鱿鱼须好爽好弹而咸香,满意。
泰式凤爪,室温唔系冻呢,要有冰凉感觉先好食。不酸不辣而偏甜,凤爪爽爽不过不失。斋鲍片,有得选择我真系唔会 order 呢,但朋友仔好有兴趣。干鞋咽韧,沾上 wasabi 豉油还入得口。
卤水鸭舌,层卤水颜色黎架户?淡如清水都无味既,不过肉质滑弹既。烤鱿鱼,朋友们觉得几好,像薯片一咬碎晒。但我觉得太㶶,无咽韧无咬口,彷似无肉只得层皮。