2018-06-03 260 浏览
好少嚟新城市广场,嚟到当然试下开咗唔系好耐但又好似好hit嘅泰国菜。好彩比预期快有位。见呢个沙律个名咁特别,以为会系咸蛋捞埋啲木瓜,点知只系好似四宝饭咁加多半只咸蛋,有点失望,但个沙律都系好味嘅。以呢度嘅价钱都算多虾,仲有个自家制嘅酱,但啲虾就唔够冻,天气咁热,令人担心会有菌。不过我吔两个人食完都冇事。见有好多枱客人都有叫呢个好靓嘅拼盘,我吔都唔执输,都真系值得试下,有猪肉幼春卷,炸云吞,香叶包鸡,同埋第一次见嘅猪肉丸。每样两件,啱哂两个人食,每样都好味!呢个系呢度嘅推介菜式,加上好少见,就试下。面似系金边粉,份量比预期少,牛嘅份量就足够,有牛丸,肥牛肉,同似系牛腱嘅牛肉。我谂重点系个汤,好浓郁,钟意食炆牛腩嘅人都会钟意。呢度啲份量比预期中细份,又见人吔食虾饼都唔错,就叫咗个细嘅,有三件。好似好普通嘅菜式,呢度都整得唔错,唔会太多炸粉,又唔会炸得太热气,冇后悔叫埋呢个虾饼先走。饮品都有唔少选择,一般泰国餐馆有嘅呢度都有,最出名系椰汁冰,可惜已经卖哂,唯有都系饮番椰青。本来想试埋甜品,友人系泰式椰汁糕嘅爱好者,可惜呢度要食椰汁糕就一定要叫糕点拼盘,椰汁糕连埋大菜糕同千层糕,呢两款我吔都唔

咸蛋青木瓜沙律

生虾刺身

小食拼盘

泰式牛肉船面

炸虾饼

椰青

本来想试埋甜品,友人系泰式椰汁糕嘅爱好者,可惜呢度要食椰汁糕就一定要叫糕点拼盘,椰汁糕连埋大菜糕同千层糕,呢两款我吔都唔钟意,唯有放弃喇。

原来佢系曼谷都有唔算短嘅历史.......
题外话/补充资料: 尤其是周末,要早攞飞,佢到咁上下就会停止派筹,呢日就好似七点几就已经停咗。
2018-05-27
小食拼盘