2010-03-05
我时常上Openrice睇食评, 甚少写. 但今天真系食得不快. 不得不说. 今日同女朋友到铜锣湾食晚饭, 女朋友系蟹痴, 打算去鹅颈桥果面食蟹. 女朋友话好耐无食过潮洲咸蟹, 知道新光有得食, . 我以前系湾仔返工日日经过见到好多明星相系门口, 都成日想试下, 咁就两个人去左新光坐下二话不说, 叫只咸蟹. 阿叔就俾只手掌咁大既咸蟹我睇, 价值$780. 心谂咁都几贵㖞. (因为真系唔系好大只)不过一场黎到. 女朋友又想食 OK喇. 又唔系到到有得食 贵D 都满足下女朋友喇. 叫多碟鹅片拼鹅肠. 食住先.碟咸蟹一到, 卖相都几靓, 不过一摆入口, 心谂赖野. 超咸, 咸到苦. 我唔系未食过咸蟹. 正常好有咸香味. 唔系死咸味. 食左两件仔. 女朋友顶唔顺, 同阿叔讲好咸, 咸到食唔到. 我叫阿叔试下. 佢拿了一件入厨房话帮我跟跟. 跟住有个四眼阿叔出黎同我讲"咸蟹系咸架喇" 我够知系咸喇唔通系甜咩. 系咸都唔系食唔到呀㖞. 跟住佢同我"食咸蟹系(食送)花雕架" 下唔通饮花雕就唔咸既? 佢话"咸蟹系咁咸架喇"咁就行左去. 另一个阿叔都有D良心, 主动俾D热水我地浸下D蟹黎食. 不过佢话其
碟咸蟹一到, 卖相都几靓, 不过一摆入口, 心谂赖野. 超咸, 咸到苦. 我唔系未食过咸蟹. 正常好有咸香味. 唔系死咸味. 食左两件仔. 女朋友顶唔顺, 同阿叔讲好咸, 咸到食唔到. 我叫阿叔试下. 佢拿了一件入厨房话帮我跟跟. 跟住有个四眼阿叔出黎同我讲"咸蟹系咸架喇" 我够知系咸喇唔通系甜咩. 系咸都唔系食唔到呀㖞. 跟住佢同我"食咸蟹系(食送)花雕架" 下唔通饮花雕就唔咸既? 佢话"咸蟹系咁咸架喇"咁就行左去. 另一个阿叔都有D良心, 主动俾D热水我地浸下D蟹黎食. 不过佢话其实都无咩用. 因为一样咸到食唔到.
碟鹅片亦系普通货色
最后碟蟹食左四份一, 鹅片食左一半(无心情食). 全晚最好系支青岛.
我去食件几旧水既牛扒, 有筋. waiter见到都主动同我换过碟喇.
系依D老店都知唔会有咁既服务. 又唔系酒店扒房. 但果个四眼阿叔D语气真系难受
食左我$1045,难食 仲要受佢气, 返屋企仲要煮个一丁
我唔会话佢系黑店, 我知只蟹几钱先叫. 不过我想物有所值, 唔系叫只蟹黎欣赏, 之前有位仁兄话客观评论才有意思. 今日我就用左只金牛作客观评论啰. 新光又唔系劲出名既食店, 做咩咁多人要抹黑佢呢, 系抹黑都抹黑桥底X蟹啦. 价值观大家唔同, 但大家都系外面食开饭, 会俾$500一个人一餐既人. 都会系其他地方用咁既价钱食过饭. 值唔值心中有数.我就俾左1000蚊两个人, 系差唔多无食过野, 我依世都唔会再去.