2021-08-05 1180 浏览
死佬饭局无搞咗两、三年,依家都喺间唔时揾其中一个、两个死佬短聚,今晚就约咗个坚几年无见过面嘅死佬出嚟食饭,平常大家whatsapp有联系,但出嚟见就真喺无。就大家方便,拣咗出嚟佐敦区,晌白加士街一带非常多食肆,拣咗「火五」食越南粉,贪其食汤粉湿湿哋,而且,路过望到有唔少人帮衬,心态上会觉得衰极有个谱,中伏机会细。晌门口都望到入去,餐厅属小店格局,简单装修,一室洁白,无明显嘅越南挂饰或相关工艺品,但最紧要喺干净企理啫,再者,地方够光猛,人都醒神啲。 枱上放好晒餐具、调味料,自由取用。 够特色喺随后会送上一「小杯」配料:香草、银芽及青柠,喺食汤粉嘅拍档,让客人再稍作调味。  而餐牌就喺放晌枱旁嘅点菜纸,有各式越南河粉、檬粉、越式油香饭,仲有米纸卷、小食、沙律……等等,当然,越式特饮就梗喺唔少得啦,价钱几经济实惠,无怪乎咁多人帮衬。 晌等候期间,仲留意到枱上一张宣传单张,介绍佢哋嘅汤底喺以牛骨加埋16种香料低温慢煮8个钟而成, 真喺滴滴精华。此外,更留意到话可以免费加粉,不过,基本上佢哋嘅汤粉本身已好大份量,一般人嘅食量已无需加粉。 手作大虾纸米卷 $38 真喺有少少偏好,食越南菜好多时都会
枱上放好晒餐具、调味料,自由取用。
。
手作大虾纸米卷 $38

真喺有少少偏好,食越南菜好多时都会拣客米纸卷试试,尤其夏天,贪佢入口清新。 米纸卷十分薄透,口感烟韧清爽,卷住生菜、米粉、青瓜、甘笋同大虾,口感丰富,再沾少少鱼露,添加少少咸香味就更正。
手作大虾纸米卷
越式花胶老火鸡汤檬 $56

无花无假,个檬粉里面坚有少少花胶,虽然唔多,亦估计未必喺咩贵嘢,但老友话几好食,柔滑软腍;而啲鸡件份量唔少,肉质都几嫩滑,有鸡肉味,唔喺雪藏货色,檬粉好爽身,份量多到好似食极都有咁。
越式花胶老火鸡汤檬
火五火车头牛肉汤河 $62

小弟都算喺多心嘅人,所以,拣咗「火车头」,一碗粉有齐生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、札肉,唔只咁,嚟到实际上仲醒少少牛筋俾你,大大碗,𩠌料多。
火五火车头牛肉汤河
上文都提及佢哋熬制嘅牛汤用足心机,净睇汤色,清而不浊,小试一口,果然够晒浓郁清香,绝无欺场。混咗少少九层塔同唧点青柠汁,感觉更清爽。
火五火车头牛肉汤河
基本上啲生牛肉浸两浸,嚟到都变咗熟牛肉,不过,熟得啱啱好,入口肉质非常嫩滑细致。
火五火车头牛肉汤河
熟牛肉喺指件牛坑腩,大大嚿,咬落松化软腍,又有肉香,少少油脂位,多几分膻香,真喺几正。
火五火车头牛肉汤河
同场加映嘅牛筋,咪睇佢色泽有啲浅色,质感软滑却柔韧有弹性,可惜只得一嚿仔。
火五火车头牛肉汤河
和牛牛丸好有惊喜,加上「和牛」就加咗分啦,口感如一般牛丸咁爽口弹牙,但细嚼后会多咗份油香。
火五火车头牛肉汤河
札肉,稳打稳扎咁啦,食落爽口,感觉唔会喺沟粉啲平价货。
火五火车头牛肉汤河
拣河粉钟意其滑溜感,越式嘅河粉比我哋粤式嘅幼身啲,但同样咁滑溜,瀡一声就滑落喉咙,又有米香,份量仲非常十足,食晒碗粉真喺撑住肚皮走。
冻越南三式冰 $19

老友就要咗杯三色冰,基本上喺椰奶再加上一啲三色粉条,佢话个椰奶底劲浓郁椰香,质感又唔会好水,味道非常清甜。
冻越南三式冰
冻越式香滑浓咖啡 $19

小弟就钟情少少咖啡,但今次就唔喺越式嘅滴溜咖啡,改饮冻嘅,咖啡的确够冰冻,而且,咖啡味劲浓,同埋喺加咗炼奶,跟落牛奶或花奶𠮶入奶味嘅感觉喺有少少唔同,口感亦够滑。
冻越式香滑浓咖啡
东南亚菜,越南、泰国、星马菜都钟意食,因为觉得呢几个地方嘅菜式都较有特色,而且,晌香港都好容易揾到佢哋嘅踪影。今晚「火五」嘅出品,都好有水准,所以,真喺唔好睇少呢啲小店,收银位装咗多部网送外卖机,再稍稍留意到不停出外卖,就知有几「火」。
越式花胶老火鸡汤檬