2009-07-31
淘大花园彷似落入大观园,因为呢度除了个商场执到好企理之余,地下亦变成食街,数得出的食品都有,我就被呢间ME.N.U的名字所吸引,仲是大家乐旗下的,就试吓呢间小店啦~~我几喜欢呢种装修,感觉几舒服,有Cafe的感觉但又唔系好高级那种,第一印象加分 ~~~ME.N.U餐牌方面听闻以1.7mm意粉,一般在餐厅食到的意粉为1.9mm粗,较易吸收水分,入口较腍。但这种1.7mm意粉入口有嚼劲,就如正统意大利粉一样,较爽口弹牙。So一试海鲜意粉,咪睇佢好似好大兜,其实份量好少,好在个汁底够味,食得出系劲香滑的龙虾汤,配埋1.7mm咁幼的意粉,正~~~最令我欣赏,真系即叫即制 & 只要先购票选取食物~~~原本想叫埋墨鱼汁热石锅饭,听闻选用墨鱼汁热石锅饭日本珍珠米配墨鱼汁煮制,而石锅则先在焗炉中预热三十分钟,以保持热度,放入墨鱼汁饭后再入焗炉,可惜我已经饱到上心口,下次再试过~最令我欣赏,真系即叫即制& 先购票选取食物,便可以回到座位上,等待店员送上食物!
仲是大家乐旗下的,就试吓呢间小店啦~~
第一印象加分 ~~~
较易吸收水分,入口较腍。但这种1.7mm意粉入口有嚼劲,
就如正统意大利粉一样,较爽口弹牙。
食得出系劲香滑的龙虾汤,配埋1.7mm咁幼的意粉,正~~~
最令我欣赏,真系即叫即制 & 只要先购票选取食物~~~
而石锅则先在焗炉中预热三十分钟,以保持热度,
放入墨鱼汁饭后再入焗炉,可惜我已经饱到上心口,下次再试过~
等待店员送上食物!