2023-05-21 1028 浏览
见写住syphon coffee专门店,专程嚟试一试。点咗杯Ethiopia Guji嘅虹吸,谂住比较大路,相对稳阵。\一试难忘,因为好难饮,极度失望,完全冇风味、冇果味、冇香气,净系得个苦字,亦称唔上系醇厚。虹吸式应该比手冲更能将咖啡的风味特出。即使传统日式咖啡店用深焙嘅咖啡豆,都可以将单豆咖啡嘅特性做到出嚟。所以唔关深炒浅炒事,呢杯啡系 零!风!味!劣质程度似便利店coffee! 或更差。\临走店员/ barista 问我觉得杯啡如何,我直言冇乜风味。佢竟然回应:Guji嘅特性就系甘香醇厚。我话:其实唔系,如果咁讲所有咖啡都要甘香醇厚,但系单品咖啡就系需要有风味,我系完完全全饮唔到有任何香味,唔fruity亦唔nutty……佢最后乱答话:咁要试吓11号,我完全冇睇11号系咩产地,直接走人。好明显个barista系死撑乱吹,冇诚意。\我唔知究竟系barista学艺未精,定系本身啲咖啡豆有问题。态度上亦唔似对咖啡有要求,似系想蒙混过关。对于自称虹吸式咖啡专门店而冲出如此垃圾,实在好离谱!!😡😡
见写住syphon coffee专门店,专程嚟试一试。