2019-06-10
好耐好耐冇食填鸭喇! 端午节晚上终于有人陪我食喇!去亲街都食西餐日本野,今次一于还原基本步,食下中式野先...哈哈哈今晚两个人叫咗4个𩠌,好够饱!京城芙蓉赛螃蟹 $118大大碟,滑劣劣,有水嫩嘅蛋白香。如果可以好似细个食𠮶款赛螃蟹咁,放只生蛋黄捞埋就更加美味!可惜而家再揾唔返一间餐厅会咁样做喇,因为大家都要保障返自己餐厅嘅食物卫生安全。四川担担面 $50足料嘅一碗担担面,无论系花生,肉碎抑或系佢个芝麻香都好够,食完个面仲会忍唔住想饮晒啲汤tim! 顺带一提,店员好贴心咁主动问我地洗唔洗另上辣汁,因为都会几辣。虽然依稀之前食过嘅经验,记得𠮶种辣系承受到嘅,但系都欣然接受店员嘅好意,毕竟辣汁另上嘅话,我地可以自由调较自己想食嘅辣/浓/油度吖嘛😌淮扬灌汤小笼包(6只) $48值得一赞嘅系个小笼包,皮薄又多汁,其实一啲都唔会差过鼎泰丰,热辣辣将成粒小笼包放入口,系口度爆汁个下真系好幸福! 烤北京填鸭 (半只) $160重点黎喇! 只鸭满满油花加上薄薄嘅皮,系时候为自己DIY 个馅饼食喇!一块皮加上两块鸭,三种配料再加埋佢特制嘅酱汁,满满馅料先至系大满足🤤食过好几间唔同嘅北京楼,我觉得元朗嘅北京
端午节晚上终于有人陪我食喇!
今晚两个人叫咗4个𩠌,好够饱!
京城芙蓉赛螃蟹 $118
大大碟,滑劣劣,有水嫩嘅蛋白香。
四川担担面 $50
淮扬灌汤小笼包(6只) $48
烤北京填鸭 (半只) $160
食过好几间唔同嘅北京楼,我觉得元朗嘅北京楼系做得最出色,尤其系填鸭个皮!唔似一般嘅皮咁摆得耐会干,一路keep住够水份,好似面膜咁哈哈;亦都唔系好似平时啲皮咁要放好多面粉喺上面等佢唔好痴埋一齐,反而厨房会摄一张一张嘅点心蒸炉纸喺每一块皮嘅中间,方便食客去攞啲皮,欣赏👍🏿
P.S. 今次点咗玫瑰荔枝茶,好香,唔洗加钱架😆