2018-05-29 63 浏览
最强玉子遇上最强叉烧人食拉面我食拉面,原来要求可以好唔一样,朋友仔话一定要黎试呢一间嘅汤底,佢话系日本好出名好好好好好味,有鱼有鸡有海鲜味道好鲜甜,我自己系老土人,食亲都系要猪骨汤底,今日一试果然有有意外惊喜!铺头细细大概有20几个座位,钟意佢围住个厨房,可以睇住师傅点样煮面,最特别嘅系佢有一部外国攞嚟切火腿嘅机器,佢哋系攞嚟切叉烧包!搞到我对佢哋嘅叉烧好期待!睇完餐牌我哋决定叫两个面同埋贪心啲一个小食。盐味味玉叉烧拉面 - 贪心地叫咗有四片叉烧同埋流心蛋嘅组合,呢个汤底最特别嘅地方系用咗外国嘅岩盐,我哋两个人一人食半碗自己嘅汤底,最神奇嘅系,明明两个汤底应该系一样嘅,但系出嚟嘅风格完全唔同,超级惊喜!盐味汤底汤头好清,识到有一个好特别嘅味道,原来系橄榄!佢哋系个汤入边加左一啲橄榄碎,令到个味道好fushion!最钟意佢𠮶个芽菜,大大啖面夹入口,口感好丰富!味噌味玉叉烧拉面 - 真系太贪心根本就唔应该叫四片叉烧,根本就食唔晒,不过我超钟意佢呢个汤底,最特别嘅系佢加左好多紫洋葱碎,仲有好多芽菜同埋粟米粒,将所有配料搞完入口大大啖好辛辣,味噌味好香好浓,越辛辣越想食快啲!佢哋嘅叉烧真系有我
最强玉子遇上最强叉烧

佢哋嘅叉烧真系有我块面咁大,最正嘅系佢冇我块面咁油!叉烧真系做得好清爽,好少人会用清爽去形容一块猪肉叉烧,但系佢真系好好味,唔知点解我真系觉得佢哋虽然系日本拉面店,但系所有味道都好有外国嘅特色,包括呢一块做得咁有外国风味嘅叉烧!

只蛋就真系冇得顶!我够胆话我会为咗佢只蛋再返嚟,流心就不在话下,卤水味道啱啱好,重带有少少酒香!连平时唔食蛋嘅朋友都独吞左一只蛋!

我想赞下佢哋嘅面,原来佢哋嘅面比起其他拉面嘅店做得更加爽口,好香面粉嘅味道,原本我以为两碗面嘅面条都系一样,后尾我发觉原来一碗个面系粗啲一碗个面系幼啲,我八卦问咗个店员,原来佢哋会因为唔同汤底吸收汤汁嘅程度去决定用粗面定系幼面,因为佢哋怕客人食得慢会令到个面收太多汤汁变林左,钟意佢哋够细心!

炙烧骰子肉 - 一啖一大粒,猪肩肉烧完入口一啲都唔肥,加埋一个酸味味嘅酱汁同埋大量新鲜嘅日本葱,清爽好味,$28有好多粒,我哋两个人饱到都食唔晒。

最后要赞下佢哋杯麦茶,我哋叫咗一杯热嘅两份饮,因为见佢可以无限添饮,店员见我哋叫咗就介绍多一句,原来系佢哋自己每日新鲜煲嘅,个麦茶煲得好香好浓郁,入口好舒服!

两个人饱到捧住个肚都系三百几蚊,下次黎唔好咁贪心叫个少啲叉烧嘅份量,贪心啲加多只蛋,再加多杯冻麦茶!