2022-03-12
近日疫情严峻,本地单日确诊数目已破万宗,但政府嘅政策都令市民感到无奈与不愤。尽管外国已经开始放宽,而香港相反地收紧,小店也要面对结业的现实,呢间良心店亦都唔例外。而作为食评人嘅我,当然要趁最后机会去冲刺啦。 C+Burgers原身叫做Burger Guys,2017年开业至今也支持与陪伴香港人共度难关。店舖由两位大学生打理,由落单煎肉至洗碗都由佢哋一手包办。辛苦就当然架啦,但换来嘅系新鲜嘅汉堡同食客嘅口碑。不过如今面对不了疫情的挑战,真令人惋惜。 店舖面积细小,装修简约,厨房一眼睇哂。店外只有四张櫈,主要做附近大专生嘅外卖生意。汉堡有八款,唔食牛肉嘅可以免费转鸡肉,亦都有素食选,而配菜并唔只得有薯条。 黑松露芝士汉堡$46 (配套餐D加$32) 价钱可算非常之抵,套餐就有少少贵咗D。当日大部分店外等候的人都系叫外卖,得我系堂食,好多人就喺度围住望住我食野咁。 欣赏餐厅有提供手套,唔洗食到成手都系油。面包有轻微烘过,外层有好多面粉,唔钟意呢样野嘅人就要留意一吓。面包品质附合价钱定位,松软而且有香气。 汉堡扒据传统介绍系结合了美国牛肩扒等部位搅成。牛肉就非常之厚身,外层有微微嘅焦香脆皮,内
黑松露芝士汉堡$46 (配套餐D加$32)
汉堡扒据传统介绍系结合了美国牛肩扒等部位搅成。牛肉就非常之厚身,外层有微微嘅焦香脆皮,内里仲系粉红色而有肉汁,口感较有嚼头。虽然瘦肉部分较多,但都有适量肉味,只是缺乏了调味。
黑松露酱完全覆盖芝士表面,价钱都说明了一切,为汉堡增添了一层菌香,冇任何石油气味已经很好。
芝士预期会有热溶过,但系冇,店员已经忙到爆,没有抱怨。酱汁系自制千岛酱,酸甜香滑,唔会过于突出。加上唔多水嘅蕃茄,有清洗过而唔腥嘅紫洋葱,都算不俗。
炸鱼手指
见好耐都冇食过,就叫黎回忆一下童年,但只有三小条,唔太值lor。外皮金黄诱人,酥脆香口,内里鱼肉水嫩白滑,但就冇鱼味,而配上嘅酸味千岛酱却是添味剂。
依家见住一间又一间嘅小店都挨唔住,个人都感到无奈。希望大家多多支持小店,呢段时间佢哋系最需要大家去帮忙,外卖/堂食/平嘅/贵嘅乜都好,唔好令疫情完结之后得返D大集团响度,令成个香港都没有色彩。