2018-11-08 271 浏览
以前细个嘅时候妈妈都成日会带我去食东东云吞面,随住时代嘅变迁,大财团嘅洗礼,东东云吞面好似已经绝迹咗喺香港嘅土地上喇。取而代之嘅好似只系净番喺超级巿场先可以买到嘅独立包装云吞,同埋呢间唔系好多地方都有分店嘅"波仔",呢度绝对系做街坊生意,穷人恩物,亦系大众学生嘅福利,一到lunch时间,就会见到好几位学生都会喺度"立食"叮叮饭,又或者即场叮完拎去附近嘅休憩地区品尝。对于我嚟讲亦唔例外,放工后要独自解决,费事谂又费事煮,最就脚就系一出地铁站就嚟"波仔"买番碗只系$20蚊嘅南瓜粥番屋企,五分钟都唔洗已经有得食喇。其实波仔都有好多大众化嘅种类,例如肉酱意粉啦,咖哩牛腩饭啦,粟米肉粒饭啦等等,但南瓜粥就永远都系我嘅首选揭开胶碗盖,再撕开薄膜,放入微波炉先叮三分钟,拎番出嚟之后,因为碗粥都几深㗎所以底下嘅粥会唔够热,呢个时候就要用匙羹再搅匀一下佢,再放入微波炉叮多两分钟~~~叮!!!!!食得~粥底其实都好有味,里面有切开一粒粒嘅南瓜同埋好多猪肉碎,每一啖都好有口感,一边睇住电视一边慢慢食,都算系一种平价享受吖

2018-10-12
外卖自取