2020-12-29
[唔试会后悔嘅健康台茶店]植作茶系我其中一间最钟意嘅台茶店,佢地唔卖奶盖同珍珠,反而卖桃胶、茶露、决明子茶、黑豆茶......呢啲系香港唔系最受欢迎嘅饮品,默默地系山林道坚持佢地嘅理念。佢地以低温烘焙嘅豆同谷物代替一般嘅泡茶,而且全部都无咖啡因(夜晚饮唔怕训唔著😳)材料方面除左芋圆系made in hk,其他原材料全部系台湾入口,睇得出佢地对品质嘅追求。另一个钟意植作茶嘅原因系因为佢地「有灵魂」✨手写嘅诗句、有翻动痕迹嘅文集、有自己名嘅两张木凳.......目之所及,皆是心思。有兴趣可以follow佢地instagram,好有意思:)饮过佢地几款饮品,推荐下......🐨黑糖桃胶冬瓜混麦茶入口饮到冬瓜独有嘅焦糖香,但因为沟左麦茶,所以紧接而来嘅反而系麦茶嘅醇香,唔会好甜好腻,配埋桃胶啱啱好😛🐨决明子鲜奶 相信唔系好多人知决明子咩味,用店主嘅话就系「咖啡」味😂呢杯野饮落就好似latte咁☕️但又无咖啡因!🐨蜂蜜玫瑰紫米茶 蜂蜜玫瑰系列系糖度固定嘅,令我一开始都有啲却步,但试过一次就🤯虽然系甜,但似得出系蜂蜜味嘅甜,而且玫瑰味超浓,系几少女嘅一杯茶😂(起初我以为紫米茶入面系有紫米,但系我错了
[唔试会后悔嘅健康台茶店]
饮过佢地几款饮品,推荐下......
🐨黑糖桃胶冬瓜混麦茶
🐨决明子鲜奶
🐨蜂蜜玫瑰紫米茶
蜂蜜玫瑰系列系糖度固定嘅,令我一开始都有啲却步,但试过一次就🤯虽然系甜,但似得出系蜂蜜味嘅甜,而且玫瑰味超浓,系几少女嘅一杯茶😂(起初我以为紫米茶入面系有紫米,但系我错了......)如果平时系饮得落半糖少糖嘅真系可以试吓!