2024-08-29 64 浏览
🍂🧋【 植作茶 】 🧋🍂⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄相較於傳統嘅咖啡因茶底,植作茶選擇以經過低溫烘焙嘅天然豆穀代替茶葉,製作全新豆穀茶手搖,帶來健康好飲嘅手搖新選擇🤩純天然健康飲品,零咖啡因,零化學添加劑,大人小朋友都適合飲👍🏻 而且每款豆穀皆有不同功效,滿足我們不同的身體需要,飲手搖不再有罪惡感🤭⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄💜紫米茶鮮奶小芋圓($36)▪️228 kcal▪️50C 3.8P 1.4F⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:植作茶 (尖沙咀)尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖⋄⋄⋄⋄
🍂🧋【 植作茶 】 🧋🍂

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

💜紫米茶鮮奶小芋圓($36)
▪️228 kcal
▪️50C 3.8P 1.4F

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:植作茶 (尖沙咀)
尖沙咀山林道10-12號山林閣地下2B號舖

2024-08-29
2024-04-09 223 浏览
🥛黑豆茶鮮奶 $32估唔到黑豆加鮮奶系夾😂,黑豆茶味突出,加左奶順滑,據說黑豆系列可以抑制脂肪吸收,利水消腫,排毒去熱🤭🌹蜂蜜玫瑰凍檸飲 $31蜂蜜玫瑰系列有祛痘養顏,舒緩壓力既功效😉.✨主打養生茶飲,有唔同系列唔同功效選擇多,健康啲又好飲,材料系台灣直送,店鋪仲放左啲應援物同埋文青語錄

🥛黑豆茶鮮奶 $32

🌹蜂蜜玫瑰凍檸飲 $31
蜂蜜玫瑰系列有祛痘養顏,舒緩壓力既功效😉
2024-03-30 195 浏览
出開尖沙咀行街行到口渴就一定要買啲嘢飲出開尖沙咀嘅話我就會首選係山林道既植作茶🍵第一,平靚正 性價比高第二,真心健康又好飲既健康飲品第三,店員服務態度超好Der 我鐘意就係炭焙決明子仲可走甜少ICE帶有微微嘅苦澀味 但係又好清感覺好似飲緊Americano咁飲完解渴又健康真係唔錯ga P.S. 其實佢其他飲品都好健康,好特別唔係嗰啲周街都見到嘅珍珠奶茶乜茶乜茶好推薦比鍾意健康養生但又忍唔住想買嘢飲嘅人!!!
出開尖沙咀行街
行到口渴就一定要買啲嘢飲
出開尖沙咀嘅話
我就會首選係山林道既植作茶🍵
第一,平靚正 性價比高
第二,真心健康又好飲既健康飲品
第三,店員服務態度超好Der
我鐘意就係炭焙決明子
仲可走甜少ICE
帶有微微嘅苦澀味 但係又好清
感覺好似飲緊Americano咁
飲完解渴又健康

真係唔錯ga

P.S. 其實佢其他飲品都好健康,好特別
唔係嗰啲周街都見到嘅珍珠奶茶乜茶乜茶
好推薦比鍾意健康養生但又忍唔住想買嘢飲嘅人!!!
  • 炭焙決明子
2024-01-27 228 浏览
🥰凍冰冰,成日口痕痕想飲杯嘢,通常見到茶飲店好多凍飲,又唔係好想飲🤣🤣今次經過尖沙咀呢間植作茶,離遠見到個裝飾好靚好靚,有啲芒草黃黃地咁樣,好有意境,好有詩意。所以決定行過去睇吓有啲乜嘢飲,發覺居然有熱飲,即刻個心開心晒,再諗吓飲啲乜嘢,終於決定飲杯暖暖紅棗茶,溫暖在心頭。💕💕人生實在太困難,成日好多工作上嘅煩擾,得閒飲杯嘢令自己開心吓,工作繁瑣事,通通拋諸腦後。😍😍尖沙咀呢間植作茶,細細間,佈置好精美,打卡一流。

尖沙咀呢間植作茶,細細間,佈置好精美,打卡一流。
茶飲
茶飲
-桃膠冬瓜檸檬 $32先講價錢 平時出面飲杯廢水都$3x起跳都未講要加埋配料😫佢嘅所有茶飲有埋配料都唔過$40抵飲.ᐟ.ᐟ 味道方面 本身以為會好酸 但覺得甜度同酸度適中而且桃膠增加咗口感 成個配搭係出乎以料之外好飲🤩重點係用料非常健康啦~如果戒唔到茶飲嘅你 不坊黎呢到點杯養生飲料啦~ 題外話店員超nice又勁好笑容👍🏼👍🏼店內雖小但都有一個打卡小位置 文青一下
-桃膠冬瓜檸檬 $32
先講價錢 平時出面飲杯廢水都$3x起跳
都未講要加埋配料😫
佢嘅所有茶飲有埋配料都唔過$40
抵飲.ᐟ.ᐟ

味道方面 本身以為會好酸 但覺得甜度同酸度適中
而且桃膠增加咗口感 成個配搭係出乎以料之外好飲🤩
重點係用料非常健康啦~
如果戒唔到茶飲嘅你 不坊黎呢到點杯養生飲料啦~

題外話
店員超nice又勁好笑容👍🏼👍🏼
店內雖小但都有一個打卡小位置 文青一下
2023-11-27 323 浏览
夜晚响公司奮戰緊嘅時候想飲下嘢,見到呢間好養生嘅茶飲店🤩但係仲有半個鐘就close,即刻集齊order响🐼落單...多謝你哋肯照接order之餘仲俾張好窩心嘅note俾我哋☺️D茶飲好好味,好養生,減低哂我哋嘅罪疚感。叉完電,繼續搏殺💪💪Thank you@12號店員
夜晚响公司奮戰緊嘅時候想飲下嘢,見到呢間好養生嘅茶飲店🤩
Thank you@12號店員

2023-11-27
等候时间
15 分钟 (外卖送餐)
$30 (其他)
  • 桃膠蜂蜜玫瑰紫米茶
2023-07-01 478 浏览
偶爾經過尖沙咀山林道發現咗一間好高質嘅台灣過江龍 茶飲店 植作茶天氣熱熱地 咁就買杯野飲啦見佢地都好多野飲選擇 偏健康植作茶店面細細但放左好多擺設放得亂中有序 睇落井井有條咁買緊飲品嘅時候就可以睇吓有咩特別產品仲可睇下有咩買添因為天氣太熱,所以叫咗一杯清清地嘅凍決明子茶叫左走甜少冰飲落好清爽 淡淡既決明子茶味後勁帶出左少少苦味飲完成個人都舒服左好多仲好健康添呀😂今次咁岩經過先試到佢地如果屋企附近都有一間就好啦🤤
天氣熱熱地 咁就買杯野飲啦
見佢地都好多野飲選擇 偏健康

植作茶店面細細但放左好多擺設
放得亂中有序 睇落井井有條咁
買緊飲品嘅時候就可以睇吓有咩特別產品
仲可睇下有咩買添

因為天氣太熱,所以叫咗一杯清清地嘅凍決明子茶
叫左走甜少冰
飲落好清爽 淡淡既決明子茶味
後勁帶出左少少苦味
飲完成個人都舒服左好多
仲好健康添呀😂

今次咁岩經過先試到佢地
如果屋企附近都有一間就好啦🤤
2023-06-24 349 浏览
《薏仁燕麥飲》$32熱飲竟然仲有得揀常溫、微熱同熱夠貼心~同埋熱飲都超大杯!(外面熱飲好多時都會細杯啲🙈)甜度為固定本身好怕會好甜殊不知係一啲都唔甜薏仁燕麥好有咬口止到一陣子嘅口痕同餓感下次有機會想試吓植奶
《薏仁燕麥飲》$32
熱飲竟然仲有得揀常溫、微熱同熱
夠貼心~
同埋熱飲都超大杯!(外面熱飲好多時都會細杯啲🙈)
甜度為固定
本身好怕會好甜
殊不知係一啲都唔甜
薏仁燕麥好有咬口
止到一陣子嘅口痕同餓感
下次有機會想試吓植奶
2023-06-24
外卖自取
🎋 植作茶 🍵再推介大家飲植作茶今次試左新野 炭焙決明子(^ω^)炭焙決明子 $26建議走甜少冰最達到養生之餘 又想飲下野既心情決明子仲可明目清肝同降血壓添走甜少冰既決明子飲落似淡淡既Americano帶微苦又清清地咁都幾好飲而少甜少冰既決明子飲落就少少涼茶咁下次都係叫番走甜少冰
🎋 植作茶 🍵

再推介大家飲植作茶
今次試左新野 炭焙決明子(^ω^)

炭焙決明子 $26

而少甜少冰既決明子
飲落就少少涼茶咁
下次都係叫番走甜少冰
2023-04-19 272 浏览
今日上瑜伽堂,見到同學拎住一杯植作茶,原來佢就喺樓下買嘅啫,咁我趁着課堂之間都去買返杯嚟飲。我問同學仔呢間舖頭有冇珍珠奶茶買,佢就話呢度冇珍珠剩係得小芋圓,同埋佢不停強調呢間舖頭嘅飲品係比較健康我就試咗薏米燕麥鮮奶,本身想飲熱飲,但係見到佢有得揀微溫同埋常溫嘅,我就揀咗常溫。同埋叫咗少甜。飲落有少少失望,我覺得啲奶嘅味道好淡,好似係水開出嚟咁又或者溝咗水,薏米煮得唔夠淋值得一讚嘅係店員嘅服務態度非常友善,同埋舖頭裝修好用心,亦都賣好多同環保仲有公平貿易相關嘅產品

我就試咗

飲落有少少失望,我覺得啲奶嘅味道好淡,好似係水開出嚟咁
又或者溝咗水,薏米煮得唔夠淋

2023-04-16 223 浏览
去尖沙咀行下,搵茶飲嘅時候見到尼間比較健康嘅飲品店,就叫左外賣自取。試左紅棗桃膠鮮奶,價錢唔係好記得,應該係30頭,大大杯。簡左無糖,紅棗味好夠,鮮奶味唔會太勁,所以無糖都唔會無味。覺得桃膠數量都算ok,唔會少但都唔係啖啖桃膠,覺得足夠嘅。另外,叫左微溫,尼個天氣幾適合,又係岩晒戒凍飲嘅時候🥹。最緊要養身。地點方面都易搵,等待人數唔係好多,唔洗等好耐。口痕嘅時候飲一流,用尼代替左好難戒嘅珍珠奶茶。

2023-01-01 419 浏览
本身好少飲手搖飲料,今次陪女朋友飲就叫佢揀啲健康少少嘅黎飲😂 植作茶主打天然食材,用上紫米茶、紅豆茶等外面較少見嘅茶底。我揀左紅豆茶鮮奶小芋圓少糖少冰,另一杯就係桃膠蜂蜜玫瑰紫米茶微冰。 我幾鍾意我杯紅豆茶鮮奶小芋圓,因為係植物茶始終會被其他茶飲少左份人工香味,但係keep到份鮮味,同埋啲芋圓個size啱啱好,亦都有咬口。啱曬我呢啲唔鍾意太甜嘅人。大家都知桃膠對身體好,呢杯桃膠蜂蜜玫瑰紫米茶有少少似紫貝天葵同洛神花茶嘅感覺,但係就多左玫瑰嘅香味。整體黎講植物茶好適合想口痕飲甜野但又想健康嘅人士!但係我地今次黎發現佢地生意麻麻地,希望大家可以支持下💛

啱曬我呢啲唔鍾意太甜嘅人。

2022-12-10 390 浏览
【 🖤黑豆茶鮮奶 】---💰價錢:$32 ~~~📍評分:9/10~~~⏩ 話說呢篇食評都收埋好耐😂,個陣掛住拎應援都唔記得post!其實係因為知道16/12-18/12又有知恩茶飲店應援👀,我就醒起係時候post了😹!Uaena們記得多多支持💜!喺食評前講句:我很喜歡吃,但我更喜歡李知恩🥰!IU is my ALL‼️~~~呢間係好少有既養生茶飲店🍃,有好多款好健康又好飲既選擇!我就試左黑豆系列🫘,黑豆味好香濃,配埋奶香茶香,飲落好舒服好暖胃😚!而且都好大杯🥤,我覺得真係好抵飲!特別適合女仔飲,對身體又好,知恩話我地要好好愛自己🐷!~~~✅ 下次就算唔係黎拎應援,都應該會再黎encore的😛!因為我覺得要做到養生得黎又好飲,真係唔簡單🙈,但呢間又真係好飲wor😋!~~~性價比:4.5/5回頭度:5/5賣相:5/5環境衛生:5/5服務態度:4/5
【 🖤黑豆茶鮮奶 】
庆祝纪念
纪念日
黑豆茶鮮奶
2022-10-18 407 浏览
植作茶 - 尖沙咀今次經過一間手作茶的飲品店,門口裝修得非常樸素,以白色及木材作主調,感覺非常清新舒服。睇過menu發現,並非一般手搖店,非常特別有特色。而且有很多特別的系列,例如:紅棗系列、紅麥系列、蕎麥系列黑豆系列等等等等,而每個系列都各有各自的功效。今次就試一試紫米系列,有增強免液力,抗致老,預防心血管疾病,補血晨養氣,叫左一杯紫米茶鮮奶小芋圓 ,更賴係健康的叫了少冰少糖。紫米茶鮮奶小芋圓 $36紫米茶鮮奶小芋圓 非常濃郁及很香的紫米味道,加上淡淡的奶味令飲品變得更香滑,另外加上飲品中的粒粒的小芋圓令口感大大提升,亦令整個感覺更有層次。順帶一提,話小店只收現金/Payme
植作茶 - 尖沙咀

紫米茶鮮奶小芋圓 $36

順帶一提,話小店只收現金/Payme
2022-07-27 598 浏览
小編依日出佐敦做嘢,🌞 天氣炎熱,好容易會口渴。🥵 搞掂手頭上嘅工作,就諗起附近有一間茶飲店想試好耐,索性行過去植作茶幫襯![ 亂闖試飲 ]🥤 薏仁燕麥奶 (少冰) 😋😋😋😋😋☺️ 一粒粒尚未完全磨爛嘅薏仁,帶有少少咬口同口感,同燕麥奶好夾。雖然甜度係固定,但飲落口唔會死甜,係順口微甜,而且都相當大杯!👍🏻下午茶 💵 約港幣$30/人💁🏻‍♀️ 小編依日下晝去嘅時候,撞啱店主要送外賣,不過佢都好快返到店舖。大家去幫襯嘅時候,如果見到佢一腳錫,就要畀啲時間同耐性啦!🙏🏻🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲 ]
🥤 薏仁燕麥奶 (少冰) 😋😋😋😋😋

下午茶 💵 約港幣$30/人

薏仁燕麥奶
2022-07-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
薏仁燕麥奶