2022-07-14
平民食物系日本菜嚟讲,自己就比较少见识,不过平民居酒屋系尖沙咀种旺区就真系少见而且内里环境都充满左日本居酒屋既感觉~旧时经常经过门面真心唔敢入,以为系贵价日本菜,点知一入就充满惊喜~食物质素上可以话感觉食紧真•日本人既家常菜或居酒居既菜式,虽然味道有啲系偏淡,不过一个几种意日本文化既朋友话日本本土系咁架~但系我都几种意,其实好多菜式去到非本土地方都改变哂,因为要迁就当地人,而呢间居酒屋既菜式感觉冇迁就到走唒样~炸鸡软骨本身嚟到一睇,好似炸过龙干得济,但系一食落去,其实仲保留住入面湿润外面干爽,因为有一啲系炸到油淋淋,所以几惊喜,𩠌酒必备!炸豆腐佢配上酱油加葱花萝卜丝,食落清新唔会好咸,亦都唔油腻~牛肉炸野菜又系炒得啱啱好,需要镬气未必及得上中式或港式,但系唔会炒到好油,调味亦啱啱好唔会盖过左蔬菜本身既甜味煎鲭鱼虽然系煎但系内里肉汁保留到好多,唔会煎到好硬,保持到鱼肉嫩滑,加埋柠檬汁,掂!柠檬清新既酸味,鱼肉本身既甜,鱼皮表面上既咸,一定好𩠌饭盐烧牛舌牛舌本身既油脂香而不腻,可以话唔会停到口~牛舌亦都好腍身,唔洗点用力嚼麝香葡萄酒白葡萄味浓郁得很,香味甜味俱在,杯内有冰球所以觉得太甜可以
炸鸡软骨
炸豆腐
佢配上酱油加葱花萝卜丝,食落清新唔会好咸,亦都唔油腻~
牛肉炸野菜
煎鲭鱼
盐烧牛舌
麝香葡萄酒
白葡萄味浓郁得很,香味甜味俱在,杯内有冰球所以觉得太甜可以等冰瀜啲先饮~真系好想叫多几杯
日本果酒真系好好饮,不过小心易上脑。
酒既种类好多,真系希望再试下唔同既类型
而且,店内真系有好几个日本人做楼面,感觉好家庭式经营,当然亦有啲系本港员工~
可能真系日本人自己操刀,食果阵其实都有好几枱真系日本人客,睇嚟系熟客,全舖成晚几乎座无虚席,就算到9:30左右依旧有客入,睇嚟吸引唔少人~
系呢间既热闹气氛程度同港式大排档好唔同~
呢间一定会再帮衬!又系一间难得系闹市下既平民必到之处