2016-04-05
卤水鸡中翼,第 4 次黎终于食到鸡翼喇 ﹗卤水鸡中翼居然会系冷盘,估您唔到 ﹗口感同味道都劲似醉鸡翼,肥嘟嘟、胀卜卜饱满鸡中翼卖相非常靓仔,颜色富光泽非常夺目。卤水味清淡而渗出少少酒味㖞,咁得意既?伴碟用上腌青瓜十分有趣又特别,味浓带麻油香,爽脆多汁。许记沦陷,已被大陆婆完全占据 ﹗嘈喧巴闭、鬼杀咁嘈,您屋企咩 ﹗比我安安乐乐静静地叹个面唔得既 ﹗醉鸡髀,驰名花雕醉鸡髀,肉质结实有健身,鸡皮滑一滑,虽然白雪雪鸡肉有点干鞋,但酒味芬芳不呛不浊,清醇酒味中带一丝香甜味道。鸡髀浸得入味透切,连骨子里都渗著酒香。一碗面我真系怕唔够饱呢,都系叫多只鸡髀买个保险稳阵喇。醉鸡髀保持高质水准,花雕味香甜极浓,不呛不涩,不是单纯只用花雕浸,肯定有药材及调过味的尼。雪白全熟肉质结实,没有半点血丝,鸡皮滑滑,整体满意,潮州面档黎讲真系做得出色,当然不能与上海舖相题并论啦。醉鸡髀,人气醉鸡髀,一试难忘。鸡皮滑而肉结实,浸得全水没血丝没血水,怕生既朋友就非常适合喇。酒香宜人温和,不呛不霸道,阵阵芳香带甜味,甜到骨子里。原只鸡髀应该更好味,有机会要试试免斩原只上,豪气地大啖大啖咬,一咬一扯开心到死。醉鸡髀面走葱,
醉鸡髀面走葱,见牛展水饺都食晒,搞搞新意思,成碟醉鸡倒晒落碗面试试,自创新食法 ﹗将醉鸡浸浸汤,暖食怪怪的,都系冻食较好,大家唔好试喇。有花椒味既辣椒油超正,推介!够晒香又够晒辣,如果成羮食系可以使我冒汗的呢。
猪润虾籽捞面走葱,猪润连生菜浸汤另上,饮啖靓汤先 ﹗完全系香浓猪润生菜大地鱼汤,非常甜美呢,坚要饮多两啖试真一点,回味无穷!麻辣辣椒渣虾籽捞面,幼面爽弹,虾籽香口夹住大量花椒辣椒渣不停啜,劲正劲刺激呀,完全停不了 ﹗又辣到飊晒汗,额头汗珠一滴滴,舒服晒 ﹗猪润非常嫩滑,不老不鞋,爽脆又 Juicy,润味甘香,吸引左美味汤汁就更美味 ﹗生菜翠绿爽甜,满意。
猪杂牛肚面走葱加腩汁,哥哥仔您落错单喇,已经重覆左几次我系要牛筋呀 ﹗帮衬左好多餐喇,每次都十分满意,都差不多试晒所有菜色,今日轮到猪心、猪润、猪粉肠。香浓既汤汁越饮越起劲,灌穿了滑弹粉肠、爽脆猪心、鲜爽猪润、弹牙金钱肚,猪杂牛肚干净美味有质数,每一口都尝到肉味甘甜夹杂浓汤既清香。
金钱肚炆得入味,爽口中不失棉滑,浓郁卤水芳香扑鼻,不过份不霸道。主角麻辣辣椒油隆重发场 ﹗以 1 比 1 既份量将幼面卷住辣椒渣直冲入口,中辣程度带少少麻,依个感觉非常引人入性 ﹗好鬼好食 ﹗以前鱼滑既辣椒油都有花椒八角味道,但不及许记既美味香辣而不浊,而且我其实好憎八角味道。
云吞牛筋面走葱,原来早前已经试过,唔记得啦。可能系大埔墟最好食既牛孖筋 ﹗Super 软棉棉、滑溜溜,完完全全吸收晒卤水既幽香、精华,香料味浓而神秘,咸香中带点复杂肉甜味道。牛筋炆得胶胶黏黏,不能掩盖的养颜骨胶原,不要停、食多点 ﹗靓晒 ﹗云吞,一口鲜肉云吞,结实有质数,猪肉弹中带咽韧。成粒豪情地啪入口,香甜肉汁含蓄地缓缓渗出,合格。
台柱依然系花椒辣椒油,那种辣中带麻既味道使到我越食越想食,开胃又醒神,浑身是劲 ﹗每一口爽弹幼面都要混上大量辣椒渣,实在太好味刺激,食极都唔觉饱呢 ﹗必须大束大束地夹,完全忍唔到手,只系啜左几啖碗面已经灰飞烟灭,一条面都无得留底,当然唔够喉啦 ﹗香甜浓郁虾籽大地鱼汤变得又辣又麻,点忍得口 ﹗好好饮呢。只系质地有点浆又黏黏,因为浸左面条一段时间,部份面粉及碱水已溶入汤中,无左初时清爽既味道及质感。
牛筋虾籽捞面走葱,牛筋及生菜浸汤另上,不过牛筋味道依然香浓,卤水味突出而清香,并未因为浸汤而受到影响。牛筋劲棉劲滑劲胶,黏黏的感觉非常爽乎,系我最爱既口感呢 ﹗生菜鲜爽翠嫩,卷住汤汁更加美味湿润。简单是美,今次唔食双并咁贪心喇 ﹗传闻虾籽面质数都好出众,当然要亲身验证啦。高份量既虾籽粉末毫不啬吝,绝不孤寒,几乎舖满每一吋面条。
用筷子将面条系大量虾籽中翻腾,左穿右插直至完全均匀,沾上辣椒渣直接送入黑洞之中。舌头卷著虾籽跟面条认真地吸啜打滚,细心品尝。虾籽似乎香甜味欠奉,微弱虾咸香不过不失,加上爽弹幼面都唔错既,普普通通没有惊喜。牛筋虾籽捞面走葱,虾籽咸香混入花椒辣椒油都好好味,各自精采 ﹗辣到冒汗最高兴,奇怪地混入虾籽反而无咁辣呢。
牛展水饺面走葱,美味牛筋卖晒?牛腩又试过几次,唯有食牛展啰。牛展大路稳阵,略带卤水味道,质地较硬而有赵头。大大只水饺结实唔会散筲筲,味道及感觉都同菜肉饺一模一样,99% 馅都系菜,几乎食唔到猪肉碎,不过菜蔬非常鲜甜,大量菜汁好好食。今次碗汤只系暖暖地,温度要刚刚烫咀先最好味架麻,不过汤底味道仍然甜美,加上幼面爽弹,满意。
虾籽捞面走葱,面底对我黎讲只属儿童餐,份量太小唔够饱呢 ﹗少食多滋味,下次先加底啦。幼面干爽,弹牙咽韧,混上虾籽就更加干,加点汤会好赵好吞一点。虾籽舖得满满的, 清淡虾籽咸香,倘算满意。我那么喜欢食面,面怪一名 ﹗其实为的只是辣辣辣,食面只系表面,辣椒油先系主角呀 ﹗一碗平凡又普通既虾籽捞面,混入大量花椒味辣椒渣,整碟当堂闪闪发光,附与生命一般,光芒四射。
香辣无穷又带麻,失控地只懂得食。最后要付上两大羮辣椒油既代价先可以送晒成碟虾籽捞面上路呢,非常满足 ﹗辣到冒汗爽到爆,非常美味 ﹗对面两位阿叔阿婶落几滴辣椒油都流晒鼻水叫救命,无咁夸张麻,哈哈。见到我大啖大啖咁食饮辣椒油都面不改容,露出惊讶既面孔呢!另外,听到后面位妹妹话钟意食有碱水味既面,我心谂咁重口味?您系劲既。
鱼蛋花枝丸面加底走葱,印象中并无试过呢,神推鬼拥就 order 左咯。花枝丸?竟然会系真花枝丸!真材实料无欺场无揾笨,绝对唔系火锅店面粉丸,食都一口都系粉又浆住个嘴!花枝味道极香极浓,仲食到有脆卜卜花枝肉夹杂其中,突别香口啊!非常好食。鱼蛋皮光肉滑白雪雪劲弹牙,鱼味清淡而咸香出众。加底份量劲大,彷如有两碗面呢,爽弹满意挂汤力强,每一口都尝到澎湃香甜汤汁。美味热烫烫既汤底要趁热尽早饮,如果食晒先饮有的话,碱水味重又浆住个嘴呢。
鱼蛋花枝丸面加底走葱,平时正常份量都要羮半辣椒油够,何妨今次加底呢 ﹗两大羹满满麻辣辣油,激辣美味又十分香口,增加食欲,食极都唔觉饱。鱼蛋花枝丸面加底走葱,唔想食得太饱,难得一碗双并面加底就算,连小食都懒叫,转头仲要去饮酒呢。