2020-10-16
齐欢唱,同庆贺。。。啦啦啦。。。感恩和家人庆祝好日子,一定要食返餐好架啦!当晚我地未够七点嚟到餐厅,之后陆陆续续好多客人,到七点左右几乎已经入座八成。由于仍然系四人限聚令,于是我地分开两张枱咁坐。餐厅安排得好好,每枱之间有块很大的透明胶片遮挡,又可以同到家人倾偈,又做到防疫嘅效果,抵赞!弟妇提前几日订咗八月居名物—脆脆BB猪,果然系必点之选!虽然有点贵,但系好值得呀!BB猪啲皮好脆,肉质鲜甜可口,皮同肉之间嘅油脂唔算太多,就算食多几片都唔系问题。真系好好食!呢度并冇提供到所谓嘅乳猪酱俾食客蘸,证明BB猪真系好鲜嫰!其他菜式就咁睇餐牌里面嘅图片,卖相都觉得好精致!这个星斑球嘅肉质结实,非常厚嘅一块,鱼肉非常新鲜冇雪味,食得好满足!芥末蟹籽手撕鸡作为前菜嚟讲真系ichiban! 因为Wasabi都系我钟意食嘅口味,加上鸡肉又好嫰滑,一啲都唔会鞋霎霎!仲有脆卜卜嘅蟹籽,这个配搭认真令人胃口大开呀!这个白玉木耳好似出水芙蓉咁,食落爽口,配合虫草花同翡翠苗,味道清清地,真系好夹,令人回味再三!这款真心够特别!有啖啖龙虾肉,而且系我最钟意嘅山水豆腐花,真系超级滑溜,而且挂满龙虾汁,用嚟送饭一流呀!
感恩和家人庆祝好日子,一定要食返餐好架啦!
其他菜式就咁睇餐牌里面嘅图片,卖相都觉得好精致!
九肚鱼嘅脆浆唔算劲厚,同埋都可以食得出九肚鱼嘅软滑感,只系份量少咗啲!见到枱枱都有点这款,所以忍唔住都点咗嚟试吓啦!
WOW~大大只虾碌,入口啖啖肉!芥末酱好滑但有少少攻鼻,家中长辈食得非常开心,好滋味!
压轴出场嘅系龙虾汁泡饭,好矝贵,每人只得一碗咋!里面嘅材料有蟹肉同鲜虾,同鲜味嘅龙虾汁混合而成,充满海洋嘅感觉!
餐厅职员会帮我地料理,我幸运地分配到整旧蟹肉!!蟹肉系一梳梳嘅,由于龙虾汁偏浓味,所以虾同蟹嘅鲜味就被掩盖了!
丰盛又满足嘅一餐,满满嘅开心记忆!
God is great!! Hallelujah~~