2018-04-30 171 浏览
最近有不少人都提及「OMAKASE」,意思係師傅發辦, 一切係師傅為我揀最時令當造既食材, 然後上菜次序會按味道淺味至濃味、涼食至熱食,前菜刺身、壽司煮物、燒物,最後到熱湯/甜品。大大話話都吃了差不多30樣菜式...好誇張, 因為我是第一次吃, 仲有很多食材名稱我都是第一次聽, 好有趣。(我已經好專心聽師傅講D食材名, 如我有打錯/記錯, 請多多包涵)枝豆: 我非常中意食,作為前菜小食係好正, 少少咸咸地金槍魚: 薑汁重, 有醃過不過仍保留魚既鮮味赤味噌湯:  望落好似濃味湯, 不過入口竟然係清既。虎河豚白子: 好濃郁, 令人回味無窮以下刺身是比較淡味為主~八角魚(鮮甜,有少少筋位)青樓貝(新鮮。似北寄貝)鱸魚(比起其他魚刺身既質感較為厚身)伊佐目(塊魚皮有口感。好爽口重魚味)烏賊(蘇爽口。結身)。中間有塊紫菜已經醃過.不用點太多豉油)鲛鰈魚(油脂味好重。)赤鯥魚。(內有肝酱。火槍燒過令魚味更加香黑立。(昆布醃過。不用點豉油。比較重味入口溶化北海道珍寶牡丹蝦:蝦頭好多膏, 非常非常鮮甜活北寄貝 : 非常爽身, 好似仲係口入面郁活凡立貝夀司: 好厚肉。鮮甜。比較淡味😮馬糞海膽。拖羅。三文
最近有不少人都提及「OMAKASE」,意思係師傅發辦, 一切係師傅為我揀最時令當造既食材, 然後上菜次序會按味道淺味至濃味、涼食至熱食,前菜刺身壽司煮物、燒物,最後到熱湯/甜品。大大話話都吃了差不多30樣菜式...好誇張
枝豆: 我非常中意食,作為前菜小食係好正, 少少咸咸地
金槍魚: 薑汁重, 有醃過不過仍保留魚既鮮味

赤味噌湯:  望落好似濃味湯, 不過入口竟然係清既。
虎河豚白子: 好濃郁, 令人回味無窮

以下刺身是比較淡味為主~

八角魚(鮮甜,有少少筋位)
青樓貝(新鮮。似北寄貝)
鱸魚(比起其他魚刺身既質感較為厚身)
伊佐目(塊魚皮有口感。好爽口重魚味)
鲛鰈魚(油脂味好重。)
赤鯥魚。(內有肝酱。火槍燒過令魚味更加香
黑立。(昆布醃過。不用點豉油。比較重味入口溶化

北海道珍寶牡丹蝦:蝦頭好多膏, 非常非常鮮甜

活北寄貝 : 非常爽身, 好似仲係口入面郁

活凡立貝夀司: 好厚肉。鮮甜。比較淡味😮

馬糞海膽。拖羅。三文魚子 : 師傅特登提醒要3樣一齊放入口, 特顯三重口感
 💃💃💃

27.慢煮鮟鱇魚肝。熱食架入口微暖。似魚春既感覺, 少少都不會油膩😊😊😊我好鍾意

以下係無POST相既, 點解只可以放咁少相架><🙇🙇🙇
1.大拖羅 。(紫菜包住食入口已經溶緊, 油脂好平均, )
2.酒漬山芋。(重酒味, 酸MAYMAY)
3.沙甸魚bb. 。(少少似豉油味,咸咸地)
4.沖繩苦瓜(爽。(有層次。苦帶點甘甜。自家制)
5.魚肉雞蛋豆腐湯。(鱼蓉。仲有條柚子皮令到碗有少少柚子味)
6.鮫鰈鱼邊。(有少少岩鹽係壽司面再用火焰輕輕燒過入口即溶)
7.呑拿鱼腩醬漬。(唔洗點豉油, 千萬唔好用, 因為已經有味, 咸咸地)
8.鯖魚壽司。(鹽+醋醃過)
2018-04-19