2019-07-16
其实我真系好钟意食船面,之前去泰国食细细碗差不多会食20碗。依家见到香港开咗愈来愈多船面铺头真系好正。呢间泰浓面系上次朋友食完觉得好好食于是介绍我来。我叫咗个顶级美国肥牛船汤面,一上台见到好浓的牛汤,香喷喷。我转咗薯粉,佢呢只薯粉口感似粉丝,食落都唔错。牛肉索晒汤既味道,好入味。原来入面仲会有两粒弹牙鱼蛋同埋泰式炸猪皮,系我好钟意既炸猪皮呀!好香。汤底方面系甜甜地加埋牛肉淆制而成既浓汤,睇得出有心思。朋友叫咗黑豚肉冬阴公汤河,见到佢碗野劲丰富,仲有虾同青口添呀。佢绝对系一个冬阴公海鲜汤配上黑豚似的面,味道系偏酸,辣又唔算好辣。佢啲料仲足过啲面,基本上食晒啲料都饱咗一半!炸虾饼都好有惊喜,好弹牙,旁边仲配上虾片,呢只系泰式虾片好香脆同埋小小甜~泰式凤爪其实系香港先有,泰国本地无呢味小食。我钟意佢捞得够辣同埋酸,好开胃。
我叫咗个顶级美国肥牛船汤面,一上台见到好浓的牛汤,香喷喷。 我转咗薯粉,佢呢只薯粉口感似粉丝,食落都唔错。 牛肉索晒汤既味道,好入味。原来入面仲会有两粒弹牙鱼蛋同埋泰式炸猪皮,系我好钟意既炸猪皮呀! 好香。汤底方面系甜甜地加埋牛肉淆制而成既浓汤,睇得出有心思。
朋友叫咗黑豚肉冬阴公汤河,见到佢碗野劲丰富,仲有虾同青口添呀。 佢绝对系一个冬阴公海鲜汤配上黑豚似的面,味道系偏酸,辣又唔算好辣。佢啲料仲足过啲面,基本上食晒啲料都饱咗一半!