2017-06-18
两公婆都要揾时间拍下拖嘅,今日老公话带我去大排档食嘢。佢话大排档老板Eddy Chu系(厨界浪子), 喺尖沙咀已有另外一间餐厅Chef Stage。呢间非一般大排档系渣旬中心7楼。 一出䢂,见到长长怀旧风黑白照片,照片下面真系放有以前大排档嘅长凳。入餐厅前,有个好抢眼会转色嘅西餐大排档招牌。里面装修简单单,令人有很舒服放松的感觉。 一人叫咗一个set lunch, 加$55叫咗一个海鲜拼盘, 全部海鲜够新鲜, 有生蚝, 鲍鱼, 日本带子配味噌汁,鲜虾, 鲜蚬, 超级抵吃 最特别青绿色嘅source, 酸酸地, 好清新!是日餐汤同蒜蓉多士西餐厅唔系饮忌廉汤, 系饮青红萝卜汤 ,但系我钟意㖞 滚热辣 , 啲料切到细细粒 ,非常清甜。 跟一般茶餐厅𠮶款味精例汤相差十万九千里。 蒜蓉包香脆, 蒜蓉味浓郁。 驰名西班牙橡果级别黑毛猪 切出嚟嘅肉仲系粉红色, 系黑毛猪才可以这样做, 肉质嫩滑, 上面一层薄薄嘅肥膏, 连平日不爱吃肥的我都觉得非常甘香可口,一口一口,不停吃下去。老公拣咗个纽西兰羊鞍, 叫咗7成熟,也绝不逊色, 肉质够滑 ,少少羊膻味,配上惹味sauce, 又一佳作佢哋盛放汤同埋成食物
里面装修简单单,令人有很舒服放松的感觉。
是日餐汤同蒜蓉多士
驰名西班牙橡果级别黑毛猪
佢哋盛放汤同埋成食物嘅碟都系热㗎, 卫生之余又可以保存食物嘅温度
(大排档)不停播著悠扬的六七十年代英文歌, 配上昏黄灯光,好relax。
一人一杯餐饮,结束今日美味悠闲之旅。