2020-03-13
只要餐厅有「鮨」一字,大家就会觉得间寿司店非常高质。由今日起,我决定为咁多间「鮨」字头既寿司店验明真身,第一间幸运儿就系鮨月。鮨月总共提供两款Omakase套餐,我同朋友决定试$980既omakase套餐。- 缟鲹刺身配萤光鱿鱼缟鲹肉质谶细,无乜油脂,加左柚子皮更加唔肥腻,但论鲜甜度更胜𫚕鱼。至于萤光鱿鱼加咗芝麻酱,爽口之外带微辣,相当有趣。- BB八爪鱼八爪鱼平时食唔少,但今次系BB章鱼既头😱!头部中间好似米桨,口感烟韧。-北海道厚岸蚝来自北海道厚岸既生蚝非常肥美,味道相当甘甜。- 赤身配拖罗蓉 呢个系一口食,师傅建议加埋wasabi一齐食,味道层次更丰富,赤身配拖罗真系双重滋味。寿司总共有五件,虽然数量比较少,但每件寿司都令我欲罢不能。师傅除咗提供姜片仲有冰头渍,作用一样系每件寿司之间比客人清一清味蕾。冰头渍人口爽脆,味道酸酸甜甜。比起姜片,我更爱冰头渍💕。- 蝶寿司上面放左切碎既蝶鱼边加紫苏叶,鲜甜无比。- 赤虾北海道根室海胆寿司配海葡萄一件寿司有三层,见到都已经流晒口水🤤,甘甜嘅海胆、鲜甜既赤虾加上多汁既海葡萄,三者既配合犹如交响乐,即使食完都令人回味至今。- 大拖罗寿司系真正
- 缟鲹刺身配萤光鱿鱼
- BB八爪鱼
-北海道厚岸蚝
来自北海道厚岸既生蚝非常肥美,味道相当甘甜。
- 赤身配拖罗蓉
- 蝶
寿司上面放左切碎既蝶鱼边加紫苏叶,鲜甜无比。
- 赤虾北海道根室海胆寿司配海葡萄
- 大拖罗寿司
系真正既人口即融,从外表上已经感受到大拖罗满满既油脂,鱼油部份相当出色。
-大阪烧
材料唔算丰富,但口感厚实,食落完全唔粉。
- 软骨饺子
饺子炸得非常香脆,而且充满咬口。
- 天妇罗
天妇罗包括目光鱼、明太子青椒仔、鲍鱼同虾。鮨月嘅天妇罗几有新鲜感,粉桨够薄,其中明太子青椒仔最深刻,明太子嘅咸香盖过青椒既特殊味道,另外目光鱼肉质好嫩滑,外皮香脆,可谓外脆内软。
除咗以上咁多款食物,套餐仲包埋甜品、茶渍饭等等,相当丰富。食物种类系我食过咁多Omakase之中最多款,如果多啲寿司会更好。不过整体来讲鮨月的确出色,通过「鮨」字既考验😎