2017-05-12
旧年年中嚟过一次Sky 726食早午餐,印象唔错,食物亦有水准,所以,再同早前去旅行嘅朋友聚一聚,就想起呢度。席间,我哋又回味起去旅行嘅趣事,谈得开心快乐,期待下一次嘅出行。嚟过都知,一出电梯就喺餐厅,初头谂住都唔会有咁多人帮衬食早午餐,所以,都无要求窗边位,结果真喺估唔到有唔少人帮衬,无缘全场最正𠮶排窗边位,但用餐区其他位置都舒适写意。顺带一提,餐厅正中间喺水吧位(调酒区),侧旁有少少高脚枱櫈,嚟饮吓酒就最好不过。餐厅尾喺厨房重地,虽然唔喺开放式,但只喺隔住玻璃,可以清楚睇到大厨们做菜嘅风范!嚟之前,仲同朋友讲个早午餐喺乜乜乜Course1,2 3自由组合,点知依次再嚟就唔同晒,多咗好多选择。沙律、前菜、意大利面、意大利饭、汉堡、全日早餐、肉类、鱼类……等等,仲有埋儿童餐添。更有啲另加选项,如+$48就配餐包、餐汤、沙律及餐饮,可以讲,同上次比玩法唔同晒。小谷麦包餐包微微暖,口感非常松软,又有麦香,搽啲牛油,带点咸味,伴一伴餐汤,就开始打开我哋早午餐尝味之旅。是日餐汤餐汤喺周打蚬汤,望落就好似普通嘅忌廉汤咁,但捞一捞确喺加入唔少蚬肉,汤底唔错,有啲鱼鲜味。迷你沙律喺轻巧版嘅凯撒沙律,
餐包微微暖,口感非常松软,又有麦香,搽啲牛油,带点咸味,伴一伴餐汤,就开始打开我哋早午餐尝味之旅。 是日餐汤
餐汤喺周打蚬汤,望落就好似普通嘅忌廉汤咁,但捞一捞确喺加入唔少蚬肉,汤底唔错,有啲鱼鲜味。 迷你沙律
喺轻巧版嘅凯撒沙律,混入橄榄油醋嘅田园沙律菜,再加入烘面包粒同撒上芝士粉,主菜前用嚟开开胃清新一下。 友人唔喺大食之辈,所以,主菜方面我哋都无拣得太重份量,平衡少少,就一个沙律(大家都想食多啲蔬菜类)、一客意大利饭及一客肉类(就番我依个食肉兽)。 凯撒沙律配蒜片虾 $138
啲罗马生菜晌处理上保留得大件头啲,无轧得太细碎,入口冰凉爽脆;而烟肉采原片,可迁就到唔食烟肉嘅朋友,此外,除洒入芝士粉,亦做咗啲芝士薄脆,以及加咗只温泉蛋,无疑令味道更富层次。
相对碟阔条面,依个意大利饭我哋一致都超赞,因为饭粒唔止咬口有烟韧感,湿润度啱啱好,亦充满黑松露香味,更混入唔少野菌杂菇;饭底本身已加咗唔太重味嘅马卡风芝士,再晌饭面刨啲巴马臣芝士,芝士味更香。
几款肉类,羊架就一早被淘汰出局,因为友人唔食羊;牛扒亦常接触,反而猪鞍扒喺佢哋都无乜试过嘅肉类,加上慢煮处理,亦被睇高一线。一客有两大件猪鞍扒,垫底仲有烤本菇及牛肝菌蓉,卖相几有睇头。件猪鞍扒落刀𠮶吓都几腍,入口肉质唔似得肉眼、西冷𠮶种软腍,相反咬落有少少爽口感,且富肉汁,沾啲意大利黑醋汁,感觉更清爽。薯蓉就食得多,揾牛肝菌做蓉都应该喺极少有,虽然质感非常软滑,但食落有少少涩味。 热柠水
虽然我哋叫嘅4道主菜都唔喺咩大份量嘢,但加埋餐包、餐汤、迷你沙律,大家都食得几饱吓,故甜品都无再加配,仲叫杯热柠水消消滞。 鲜奶咖啡 +$15
虽然无嗌甜点,但都想叹杯咖啡,可是冲调特别咖啡嘅水准似乎都喺无咩进步,拉花、撞奶泡嘅手势都喺未达水平,被逼将啲奶泡搞匀,变为一杯平常嘅咖啡,还好咖啡醇香。其实,我成日觉得,如果餐厅有啲食物或饮唔唔喺善长,唔提供好过提供,反正,嚟依度客人都唔预期一定有啲特色咖啡提供。 不知不觉,食吓,倾吓,都已经转眼渡过咗两个几钟,真喺快乐不知时日过。平常大家都忙忙碌碌,能如此悠闲无拘无束食餐晏,何其写意!