2014-11-19 1463 浏览
首先,冷盘黎绿色蔬菜清清味蕾肠胃,预备一阵食真麻辣既味道。麻酱健康青蔬 – 青脆爽口既油麦菜,芥兰苗同青瓜,配上芝麻酱,芝麻酱既微辣加上青蔬既脆口,系饭前良菜,口口都好fresh。不得不提,虽然系冷盘,但伴碟同器皿都绝不马虎,啲油麦菜摆到好似夏威夷啲椰树,好吸睛丫。蒜泥白肉卷香蔬 - 蒜泥白肉就食得多,虽然本人系条咸虫,但都顶唔顺坊间果啲劲蒜咸味,食完啲蒜系口确系绕梁三日。好彩呢度无用劲蒜盖过白肉既鲜味,仲新创用白肉卷香蔬,这只香蔬来头不少,它是从四川新鲜运来香港,又名四川莞茜。识我既人都知我由细到大都极其讨厌深绿色既菜,中国既莞茜绝对唔系我杯茶。但透过师傅既精心钻研,蒜泥白肉再配四川莞茜,我竟然唔抗拒,仲好like, 绝配。跟住主菜,成都水煮桂花鱼 – 我好like从上面影呢盘野,大碗边既花纹再配血红色既红油,大家当膛都变左吸血鬼。哈哈,讲到有啲过分,但唔好讲笑,我第一次食完之后,就好似著左魔,成日都想吸佢血。红油清澈不再话,桂花鱼滑嫩不腥,不像其他川菜餐厅只有死辣,带不出香口的麻味。食完仲拎走埋个红油汁,太好了,家里煮不出的红油,可以拎唔家,煮𩠌或煮面。巴蜀香辣爆虾球 – 卖相靓到
首先,冷盘黎绿色蔬菜清清味蕾肠胃,预备一阵食真麻辣既味道。
麻酱健康青蔬
蒜泥白肉卷香蔬

跟住主菜,
成都水煮桂花鱼
巴蜀香辣爆虾球
巴蜀香辣爆虾球 – 卖相靓到不得了,不要少看呢6粒虾球,如果再食我都会好大啖食左佢,虽然佢系食完先回辣,但佢既口感同肉质确实唔错,所以下次我一定会食真啲佢既味,爱大辣既人一定不能错过!
拔丝香蕉
拔丝香蕉 – 卖相无乜特别,但其实细心既川庄系我地前面表演拔丝,真系大开眼界。热辣辣既糖浆香蕉浸冷水后可以拉出幼丝,糖浆亦会变硬。外甜脆,内热香。这个最富有传统中国色彩既美食表演。
最后,要恭喜川庄,佢地拎到酒牌啦!食辣野点可以无美酒,而且价钱比系出面亦相对便宜。想饮酒,又唔想太少食物选择,霸王川庄系值得推介既餐厅连酒吧式既食肆。

题外话/补充资料: 除左酒,仲有八宝茶,好多料,一定要试
2014-11-16
麻酱健康青蔬