2023-10-13
利申:之前八月嘅时候到访,当时仲系新开门,要排好耐队。最近心心念念想再食,上 OpenRice 睇睇嘅时候发现有好多差评,所以想写过食评帮佢平反 💛首先我唔明点解好多评论会话味噌汤底咸。味噌从来都系重味嘅食物,既然嗌得味噌汤底就应该预咗系偏浓味(?) 我自己食嘅时候反而觉得佢个味噌汤并非死咸,而系好浓郁好好食,下面会有详细小小嘅食评。排咗好耐队,落单嘅时候店员都提我要等20分钟,问我要唔要加啲小食,所以加咗佢个《特制沙律》🥗。沙律菜够新鲜爽脆,炸鸡都好脆口,微暖而且非常Juice。$48 有六件炸鸡又有沙律,性价比极高 👍🏻💰💰《山本屋特制沙律》$48 ⭐️:4.5/5——————————————————再等多10分钟左右就上乌冬。上枱嘅时候滚到起晒泡,香味跟住啲烟扑入鼻,已经好有食欲。一饮个味增汤底好正👍🏻好厚身,想像下你好似饮好厚嘅花胶汤一样。😍🤩味道正如我上面所讲,佢并非死咸而且你饮得出佢味噌嘅层次。加上个乌冬非常有咬口,亦都吸左汤嘅味道。如果好似啲人咁讲,个汤底要淡啲嘅话,成碗乌冬食落去嘅效果就会差咗好多。食到咁上下,有店员行过嚟问我要唔要免费加饭🍚不过本身唔太钟意食泡饭,加上食
《山本屋特制沙律》$48
⭐️:4.5/5
——————————————————
食到咁上下,有店员行过嚟问我要唔要免费加饭🍚不过本身唔太钟意食泡饭,加上食咗个沙律,而且其实个乌冬份量都几足,所以我自己就冇加到。可能男士食得落,加埋的话会更满足。
我自己对于盐同味精系好有反应,好多时食完米线都会好颈渴要饮好多水。但系食完呢碗乌冬之后我去行街,都唔觉得有特别口渴口干嘅状况,我相信佢真系真材实料用味噌去熬个味道出嚟,而并非用味精。
味噌乌冬
《味噌牛肉煮乌冬》$108
⭐️:4/5
——————————————————
总括而言,我自己食完之后系好满足,觉得自己真系食咗碗高质素嘅日本乌冬。个几月之后嘅今日,突然之间想起又再想食,而暂时我谂唔到除咗山本屋之外仲有边间乌冬或者拉面店做到呢个咁独特嘅口味同效果。好快我又会再去排队食过😋