2022-07-10
朋友前两日带咗我去中环一间隐世小店试马来西亚餐,估唔到都真系几隐世,要喺嘉咸街俊荣里行入去。店内唔算太大,以水泥同黑色设计为主,around 20个座位,唔讲会以为only for饮酒呢!除咗有马来西亚嘢食之外,原来仲有西式(扒类🥩、炸鱼薯条etc😋),但今次专程系去试朋友赞不绝口嘅肉骨茶同喇沙🍲,所以唯有下次先再去试佢地嘅牛扒啦!秘制马来西亚咖喱喇沙汤面(珍宝大蚬拼海虾)(HK$128) 超推介依碗喇沙🤤平时去其他餐厅食喇沙,都总系觉得愈食愈咸,食完好口渴😥!但依碗完全唔同❤️,汤底冇加糖同味精,咖喱亦系师傅自家炒制👍🏻味道鲜甜又浓稠,仲有大大粒嘅蚬同个汤一齐饮好match,虾亦弹牙!面底就系以油面加米粉(即掺掺面),软硬度适中。必试!火热马拉砂煲肉骨茶(HK$148)配白饭、油炸鬼同埋手工蒜香米饼。个人觉依款肉骨茶嘅药材味唔算超浓烈👍🏻,味道又香又清甜,岩哂我口味!最正系佢地以猪软骨代替排骨🥹冇骨得黎可以啖啖肉,沾埋蒜泥酱,味道更出!至喜欢浸油炸鬼食🤤非常香脆,仲有块米饼烟烟韧韧,好特别呢!泰式酸辣无骨凤爪(HK$78) 一向都好喜欢食泰式鸡脚嘅我,觉得这碟很不错喔!唔算太辣,亦唔会
秘制马来西亚咖喱喇沙汤面(珍宝大蚬拼海虾)
秘制马来西亚咖喱喇沙汤面(珍宝大蚬拼海虾)
秘制马来西亚咖喱喇沙汤面(珍宝大蚬拼海虾)(HK$128)
火热马拉砂煲肉骨茶
泰式酸辣无骨凤爪
泰式酸辣无骨凤爪
泰式酸辣无骨凤爪(HK$78)
一向都好喜欢食泰式鸡脚嘅我,觉得这碟很不错喔!唔算太辣,亦唔会好酸,味道岩岩好,如果再冻少少就prefect 啦。
Iced Lemon Tea (HK$48)
Iced Lemon Black Currant Juice (HK$52)
就是柠茶同柠檬利宾纳,不需多介绍啦!😌