2021-05-31
食完晚饭再到花墟买💐花, 回家途中, 见到呢间豆花店, 太好喇, 饭后甜品有著落。本身想食🥭芒果豆花, 然后见到淡奶豆花, 觉得好神奇, 原来淡奶可以配豆花, 连我呢个淡奶拥趸 - 老公都话未听过。决定买碗黎试下, 不过念一念, 我地屋企长期有淡奶存货, 所以最后决定买陈皮红豆豆花, 拎返屋企自行加入淡奶。外卖盒SIZE偏小, 不过收💰$18一碗呢个价钱, 呢个份量绝对合理。佢令我念起半年前帮衬过的铜锣湾甜姨姨私房甜品, 外卖盒SIZE一样, 但我印象当中佢无一碗糖水平过$40。对呢碗红豆豆花的第一感觉就是自家制无添加, 食到红豆同豆花的天然豆香。宝记豆花既红豆是属于比较粒粒分别既𠮶种, 虽然没有起沙, 但其实已经煮到非常之软绵绵, 入口即化。 而豆花入口也十分滑嫩, 好味。唯一觉得疑惑就是店家是否比少包黄糖我加落D豆花度食, 味道太淡了。