4天前 0 浏览
肚餓經過又未到食飯時間,就入去寶記食返個套餐A,B。腸粉,燒賣都好食,魚蛋無腥味豆漿要少甜,味道正正常常。食完覺得唔夠喉,再加多咗個粉果同咸豆花,咸豆花有蝦皮、榨菜、紫菜、芫荽(走)豆花好滑呀,可以一試嫁。食咗兩啖先記得影相見之前啲食評都好差,依家舖頭有改善,有3個姐姐都好有禮貌,有抹枱無烏蠅!我哋入舖叫嘢食已經坐咗8成客人,街坊小店,經過花墟覺得餓可以去試吓呀,起碼我覺得呢間啲燒賣唔係實的的咁嘅,腸粉係幼身嗰款。

豆漿要少甜,味道正正常常。

食咗兩啖先記得影相

5天前
2024-05-05 163 浏览
入面條友,態度又差,叫聲佢姐姐落單都叫人唔好嘈,然後碗嘢嚟仲要我地自己接住,但係態度差到pk。到埋單嗰陣,本來嗌b餐轉豆花,見menu都冇寫係豆漿轉豆花,以為加碗豆花啦,結果出到嚟要我比多你16蚊一碗豆腐花最後谷到我要比多嗰10蚊啲豆腐花冇味,啲燒賣魚蛋又細又冇嚼口,然後啲腸粉勁少,豆漿完全冇味道似飲水環境都好差,四周圍都有蚊飛嚟飛去,張檯完全唔抹menu唔寫清楚條款,玩文字遊戲,最後仲指責返係我冇食開佢地舖頭,嗰個阿嬸嘅態度都好趕客,大家唔想入去比人鬧就唔好食啦
最後谷到我要比多嗰10蚊

環境都好差,四周圍都有蚊飛嚟飛去,張檯完全唔抹

2024-05-05
等候时间
20 分钟 (堂食)
逛完花墟,腳有啲攰,想搵個地方歇一歇……衰為食,走咗入間小店,中晒伏!後悔都嚟唔切!本人「極度欽佩」並「充滿誠意」想「請教」店員點樣能夠做出一碗完全無薑汁味兼既凍且硬嘅「熱薑汁豆腐花」!?!落咗兩大湯匙糖水同埋黃糖之後,都仲係淡茂茂,絕無僅有;錢又唔記得找,溫馨提示完,人哋竟發晦氣將嗰四蚊雞拎喺枱上面!今次經歷實在令食客「大開眼界」!「高手嘅味道」真係喫唔出嘞,全港最難食嘅豆腐花,絕對係首選,我極力推薦!
逛完花墟,腳有啲攰,想搵個地方歇一歇……

衰為食,走咗入間小店,中晒伏!後悔都嚟唔切!

2023-11-18
2023-10-23 342 浏览
滑溜!滑到一個唔小心就會吞左!!!地址:寶記豆花 (格蘭大廈)太子運動場道8-10號格蘭大廈地下AB號舖A餐30蚊! 腸粉3條+魚蛋4粒+燒賣3粒 豆漿一杯!腸粉 好食!又滑又軟又嫩魚蛋 冇特別。。係好空虛果隻。。可以唔食燒賣 唔錯 可以一食 唔好好多麵粉蒸到透晒果隻 有d咬口慨!!豆漿 有豆味 小甜 試下無問題不過唔知係咪因為佢話自己磨 所以有d粉粒咁 豆腐花 16蚊! 滑溜 滑到用匙羹 筆佢都會有機會漏走!好正 豆味就輕 上海咸豆腐花 都係激滑 有d虾皮 紫菜 榨菜 芫茜 感覺上有d似食緊日式麵豉湯 未試過可以試下 唯一問題係個店員 叫人排隊 又亂咁比人入又話見到人出做咩唔入 唔通塞住個門口咩 有d混亂 同d態度好串 😑😑😑
滑溜!滑到一個唔小心就會吞左!!!

地址:寶記豆花 (格蘭大廈)

太子運動場道8-10號格蘭大廈地下AB號舖

A餐30蚊!

腸粉3條+魚蛋4粒+燒賣3粒 豆漿一杯!
腸粉 好食!又滑又軟又嫩
魚蛋 冇特別。。係好空虛果隻。。可以唔食
豆漿 有豆味 小甜 試下無問題
不過唔知係咪因為佢話自己磨 所以有d粉粒咁
豆腐花

上海咸豆腐花

2023-10-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 豆腐花
2023-09-13 317 浏览
正正常常排隊買腸粉,排咗5分鐘,到我嘅時候用支付寶,錢都俾埋原來佢自己係睇唔到嘅。用咗1分鐘搵返個記錄出嚟俾佢睇。我嗰個店員就開始發癲呀,講完一次又一次人哋俾錢都快過你。直到我忍唔住大聲講你講完未先收聲。住喺附近,但呢一世都唔會再幫襯。

2023-08-13 336 浏览
食材有誠意,店內環境簡潔衛生,我欣賞~還缺什麼呢?再行往太子,喜歡坐corner小店既感覺.喜歡從店內望向街上人和物.寶記豆花,用加拿大非基因既黃豆,腸粉用米芝連既供應商.凍豆漿,微甜,豆味不淡,比室溫低dd,但飲落去,感覺未夠順滑.粢飯,肉鬆好,微辣更好.糯米的緊緻度有點鬆,不似用手握成形.但味道可接受.腦海中,有把聲音叫我快去銅鑼灣再試那手握的粢飯,初一十五路過時,強調唔要肉既粢飯.才完成下半部的午餐.~但有點不滿足...再向前行
食材有誠意,店內環境簡潔衛生,我欣賞
~還缺什麼呢?

寶記豆花,用加拿大非基因既黃豆,腸粉用米芝連既供應商.

才完成下半部的午餐.

~但有點不滿足...再向前行
2023-08-13
用餐时段
2023-07-09 303 浏览
上午十一點多, 想搵D野食填下肚子, 來到這家店, 店名是賣豆花, 沒想到有腸粉套餐, 估計可以填肚, 於是入內試試。姐姐稱之為便餐共有九項選擇, 大部分是腸粉的配撘, 另類的選擇有粢飯或潮洲粉果。我點了一個細腸粉餐, 包括有3條腸粉, 2粒燒賣, 2粒魚蛋和豆漿。腸粉的醬汁是一碟腸粉的靈魂, 但姐姐並沒有問我要甚麼汁料, 即自行為我加醬  腸粉的口感太粉, 有點黏糯, 食兩口即唔太想食魚蛋只有2粒, 而且是超細粒的, 唔小心食左都唔知燒賣的質素算是碟內三款食物中算是OK可以接受的一款 反為我點餐時, 姐姐會問我豆漿要唔要少甜, 要涷還是熱, 來到的豆漿也真的不錯! 我得到的總論是, 這家店是賣豆花的, 來這裡是應該點豆花,豆漿才對, 我點了其他的食品, 似乎是我搞錯了!

腸粉的口感太粉, 有點黏糯, 食兩口即唔太想食
魚蛋只有2粒, 而且是超細粒的, 唔小心食左都唔知
燒賣的質素算是碟內三款食物中算是OK可以接受的一款
套餐B
2023-07-07
2023-02-01 567 浏览
手撕雞腸粉套餐行到攰攰地見到呢間豆花店,以為食糖水,原來都有小食,入面位置唔多,舖仔細細,店員都好有中氣。見佢有套餐揀,就叫左個手撕雞腸粉套餐,包埋豆漿,有凍有熱,有甜有唔甜。第一次食手撕雞mix腸粉呢類型配搭,配埋小小青瓜絲,腸粉有三條,出黎嘅份量唔算多,唔知實質一條有幾長不過所有嘢撈埋黎食加埋d醬同芝麻又幾野味,食完重想叫其他嘢食。最中意飲冇糖豆漿,覺得咁先最試到有冇豆味,不過都係冇乜特別豆漿,好在可以減去啱先食完嘅重醬感。

2022-11-06 484 浏览
今日返學前有多少少早餐時間,就諗住係附近他食街覓下食。一轉彎,就見到呢間小店,內裡座位不多,大約十個位,店內木系設計,平凡的小店也看到不一樣的感覺,店內有兩張看街景的高櫈,坐在這位置用餐也別有一番味道。早上時段堂食客不多,但我就當然坐底慢假享受我的早餐。員工禮貌很好,我Order了粢飯凍豆漿套餐,員工還會問豆漿需要少甜或走甜嗎?我選擇了前者-少甜。粢飯熱辣辣,料夠,大小適中,但如果有多一個大粢飯選擇更佳,那就可以當午餐了。豆漿我個人喜歡飲凍,但當然知道識飲既人一定係飲熱,可惜我本身對豆漿沒太大興趣,但粢飯豆漿天生絕配,為了完美就一定會係咁配搭而無憾。有驚喜,對豆漿沒太大興趣的我,這杯少甜凍豆漿,豆味夠,入口滑,不甜不淡剛剛好。總括來說,我的第一編食評就寫了給這小店,感覺是值得的。
今日返學前有多少少早餐時間,
就諗住係附近他食街覓下食。
一轉彎,就見到呢間小店,
內裡座位不多,大約十個位,
店內木系設計,
平凡的小店也看到不一樣的感覺,
店內有兩張看街景的高櫈,
坐在這位置用餐也別有一番味道。
早上時段堂食客不多,
但我就當然坐底慢假享受我的早餐。

員工禮貌很好,
我Order了粢飯凍豆漿套餐,
員工還會問豆漿需要少甜或走甜嗎?
我選擇了前者-少甜。

粢飯熱辣辣,料夠,大小適中,
但如果有多一個大粢飯選擇更佳,
那就可以當午餐了。

豆漿我個人喜歡飲凍,
但當然知道識飲既人一定係飲熱,
可惜我本身對豆漿沒太大興趣,
但粢飯豆漿天生絕配,
為了完美就一定會係咁配搭而無憾。
有驚喜,對豆漿沒太大興趣的我,
這杯少甜凍豆漿,
豆味夠,入口滑,不甜不淡剛剛好。

總括來說,
我的第一編食評就寫了給這小店,
感覺是值得的。
粢飯 • 豆漿
2022-11-04
$26 (早餐)
粢飯 • 豆漿
2022-10-09 345 浏览
食過幾次,每次經過花墟都會專程去食碗豆花,因為夠滑,豆香略嫌不足但都ok 嘅係可惜每次呀姐收錢都要小心計一次.. 講到明叫餐,豆漿加$5轉豆花,佢每次最後都當分開逐樣計。但當你糾正佢時,其實佢係知架喎「哦咁你叫餐呀,就平$4 囉」食咗3次都係咁就令人卻步唔想再幫襯啦。
食咗3次都係咁就令人卻步唔想再幫襯啦。
2022-10-08 269 浏览
行過花墟經過這家小店,被她的香濃豆香吸引着。小店內的餐單以豆花豆漿及腸粉等小食為主,我們兩人點了咸豆花、黑糖豆花、手撕雞腸粉、豆漿等,豆花底好滑好有豆香,咸豆花配料好有驚喜、好夾,有紫菜、蝦米仔、榨菜及新鮮芫荽,味道好得;黑糖豆花個黑糖好香,配上滑滑濃豆香的豆花好出色,都好推薦👍腸粉都是必試出品,加上豆花豆漿,是個perfect match的小食組品。小品空間不大,但店員服務有家庭式經營那種親切感☺️

小品空間不大,但店員服務有家庭式經營那種親切感☺️
2022-04-15 437 浏览
喺對面餐廳食完嘢,見到街角呢間豆腐花舖,自覺都有空閒食個甜品,於是喺門口望下,十幾蚊唔算貴,所以嗌咗個特色嘅薏仁白果豆腐花~18蚊仲可以另加一包黃糖。份量唔算大,但係夠。出奇地豆花非常滑,薏仁煲得夠淋,整體微甜,真係甜品健康之選可以過到口癮,係女士心水選擇下次會再幫襯!

可以過到口癮,係女士心水選擇
下次會再幫襯!
2022-04-10 237 浏览
自小到大食嘅粢飯都係有呢幾樣配料:糯米,油炸鬼,榨菜,肉鬆,咸咸香香,糯米煙韌,非常好食。今日去開花墟,眼倒呢間有粢飯賣,就買咗個返屋企食,完全係伏!浪費金錢!糯米係用劣質斷米,黏性又唔夠,好似普通飯糰。油炸鬼:一般粢飯嘅油炸鬼會硬身啲,可能係因為飯嘅蒸氣會令油炸鬼變軟,失口感。但呢個粢飯嘅油炸鬼係已被撕開,而且少到難以察覺,要喺肉鬆堆入面細心搵先發覺薄薄一片所謂嘅油炸過嘅嘢。榨菜:放大鏡下,都見唔到。肉鬆:呢個完全係肉鬆飯三文治。從來冇食過咁難食嘅「粢飯」!
自小到大食嘅粢飯都係有呢幾樣配料:
糯米,油炸鬼,榨菜,肉鬆,咸咸香香,糯米煙韌,非常好食。

糯米係用劣質斷米,黏性又唔夠,好似普通飯糰。

榨菜:放大鏡下,都見唔到。

肉鬆:呢個完全係肉鬆飯三文治。

從來冇食過咁難食嘅「粢飯」!

2022-02-14 224 浏览
緊係試主打的豆製品,果然冇錯!豆花香滑,自家製醬油偏咸,但配料十足,成件事好夾!豆漿少糖有豆香正呀喂,微微薑味好好飲,暖暖地好舒服~呢間野值得encore! 支持用心製作食品的小店!
豆漿少糖有豆香正呀喂,微微薑味好好飲,暖暖地好舒服~
呢間野值得encore! 支持用心製作食品的小店!

2022-02-11
2021-12-23 184 浏览
見到店外肉鬆粢飯嘅相,突然有個熱辣辣即包油條鬆脆充滿肉鬆嘅畫面,所以買黎試試。點知粢飯係一早包好由蒸爐攞出嚟,食左一啖,感覺猶如一團黏性很高的粥唔知 點解黐得埋一齊被稱為粢飯售賣。 同老闆 細細聲講啲粢飯真係唔係好掂, 諗住佢可以改善,佢就話咁下次唔好叫粢飯👍店內其他豆漿燒賣等小食應該就正常嘅, 但如果有一樣產品咁難食就唔應該售賣, 老闆嘅態度亦都一臉不在乎, 鍾意挑戰 勇敢嘅食客可以 抱住挑戰紅豆軍艦壽司嘅態度一試 呢個難得一見嘅粢飯

2021-12-23
外卖自取