2023-04-03
系中环做完野,有两间想食既都冇开🥹就随便入左呢间叫一起食堂既台湾野~一黎系见到下午茶menu好抵食,仲要系中环,我地连查都冇查过网上食评就入左去🤣我地order左两份下午茶,下午茶一份主食配一份小食,跟餐仲可以半价叫台式饮品。鲁肉饭($38)饭既份量好多,下午茶食都好饱,鲁肉既调味刚刚好 。但因为饭太多,显得鲁肉既份量好少,个人钟意鲁肉捞哂成碗饭后,每一啖饭都食到鲁肉😂当然下午茶呢个价钱唔可以要求太高,如果饭既份量少1/3咁就应该刚刚好。跟饭会配半只卤蛋,蛋正常但卤水味唔够浓,可能浸得唔够耐🤔另外小食我拣左鸡翼,竟然有两大只卤水鸡翼!反而鸡翼整得好入味,而且肉质够嫩😋豆乳素菜乌龙面($38)配盐酥鸡乌龙面面质幼滑好好食👍🏻豆乳汤都饮到豆乳味,不过唔算浓,相对清淡。配料有萝卜、粟米粒、小棠菜、香菇、腐皮,一睇就知好健康,岩哂要减肥既女小编食🤣盐酥鸡炸得啱啱好,个人觉得比台湾烤既更好食!之前系台湾食都觉得佢地果边偏重口味,盐酥粉会落太多,呢间落粉既份量刚刚好👍🏻小食份量都好多,下午茶跟餐小食都有6、7块盐酥鸡块~.另外我地半价order埋两杯饮品:仙草奶茶同埋仙草冬瓜茶两杯都几好饮😆仙草奶
就随便入左呢间叫一起食堂既台湾野~
鲁肉饭($38)
豆乳素菜乌龙面($38)配盐酥鸡
乌龙面面质幼滑好好食👍🏻
另外我地半价order埋两杯饮品:
仙草奶茶同埋仙草冬瓜茶
两杯都几好饮😆
仙草奶茶甜度适中好解渴;仙草冬瓜茶女小编觉得偏甜左少少🤏🏻
半价完每杯12蚊但都好大杯,平时出面叫一杯都要廿几蚊,依家12蚊就有超抵饮!🤩
总结:我地最后埋单岩岩好$100!
虽然系下午茶,但系中环呢个地段可以用呢个价钱食下午茶都几吸引,而且质素唔算差🤤
平时去是但一间台式饮品店叫两杯野饮都要$60-$70,依间用$100就可以食饱饮饱,超抵😆😆