完全系日本居酒屋的感觉😌Foodie朋友仔话佢居企附近嘅居酒屋「月居酒屋」推出咗Omakase,一位只需$788,今晚就约埋朋友仔去食返餐好😆店家位于大坑,门外同入口位置已经充满日本气色,由两位师傅负责烹调,所有食物都系用心出品👍🏻先付(三品)汁煮虾|土佐啫喱配蟹肉|冬瓜配面豉酱汁煮虾每只虾头都有橙红色结实嘅虾膏,虾肉爽口弹牙,酱汁味道甜甜地非常入味,每一只虾都食到鲜甜浓郁嘅味道土佐啫喱配蟹肉上面加上金箔同海藻,入口酸酸咪咪,其后蟹肉嘅鲜味就会充斥口腔,令味道层次更加提升冬瓜嘅清甜配上咸香嘅面豉酱,咬落充满汁水,最适合夏日炎炎嘅前菜刺身(五品)梳子鱼|牡丹虾|烟熏鲣鱼|中拖罗|大拖罗|水八爪梳子鱼经炙鱼后,入口充港鱼油香牡丹虾甜糯鲜味,系我嘅最爱烟熏鲣鱼鱼味浓郁,肉质紧致中拖罗大拖罗当然系够晒肥美,入口即溶水八爪嘅吸盘位置脆卜卜有咬口,爪身嘅位置口感烟烟韧韧,多重口感享受一品料理冻汤以豌豆溶制成冻汤,口感幼滑creamy,里面加虎虾、海胆同温泉蛋,饮嘅时候将温泉蛋笃穿,等蛋汁与汤底互相融洽,再加上鲜甜嘅海胆同虾肉,令人回味无穷天妇罗沙锥鱼|日本青椒仔|番薯|南瓜师傅将沙锥鱼起骨,扭成麻

先付(三品)
汁煮虾|土佐啫喱配蟹肉|冬瓜配面豉酱

刺身(五品)
梳子鱼|牡丹虾|烟熏鲣鱼|中拖罗|大拖罗|水八爪
梳子鱼经炙鱼后,入口充港鱼油香
牡丹虾甜糯鲜味,系我嘅最爱
烟熏鲣鱼鱼味浓郁,肉质紧致
中拖罗大拖罗当然系够晒肥美,入口即溶

一品料理
冻汤

天妇罗
沙锥鱼|日本青椒仔|番薯|南瓜
师傅将沙锥鱼起骨,扭成麻花形状再制成天妇罗,鱼肉嫩滑无比,配上梅酱酸酸甜甜更能突显鱼嘅鲜味👍🏻炸粉亦都够薄身,酥脆香口

和牛
大爱🤩日本和牛中间呈粉红色,肉味浓郁入口即溶,旁边配上日本南杏,口感烟烟韧韧,出色而高质嘅一道菜式

食事
鸡白汤乌冬
推介👍🏻👍🏻🉐🉐我同朋友仔都大赞,师傅将阔身嘅白布乌冬卷起穿成一串,食嘅时候放入浓稠嘅鸡汤之中,金黄色嘅鸡汤味道鲜甜,每一片乌冬都挂满汤汁,一啖滑入口👍🏻

大蚬汤
💯 100分👍🏻绝对唔系普通嘅蚬汤,每粒蚬肉肥美饱满,大大粒,一口咬落会爆汁,汤底加入葱花更香更清甜,再加上蚬肉嘅鲜味,恍如置身日本的感觉😌

甜品
最后食埋日本蜜瓜,超级满足嘅一餐😋

📍月居酒屋 (大坑)
大坑安庶庇街6号地舖

人均消费:$788